Závěrečné vystoupení v letošním ročníku krajského přeboru mají za sebou fotbalisté Baníku Stříbro. Svěřenci trenéra Jakuba Eliáše se už v pátek představili na půdě Rokycan, které v případě zisku tří bodů, mohly slavit titul přeborníka Plzeňského kraje. To se ale nakonec nestalo. Tým z Tachovska totiž na hřišti favorita předvedl zejména ve druhém poločase výborný výkon a nakonec i s dávkou potřebného štěstí vybojoval bod za remízu 1:1. Na penalty byli pak úspěšnější domácí borci.

STŘÍBRO PŘEŽILO NĚKOLIK ŠANCÍ SOUPEŘE

První vážnější příležitost utkání si po zbytečné chybě hostů v rozehrávce připsaly Rokycany. Střela jednoho z borců v zelených dresech však s přispěním teče skončila pouze nad brankou. O chvíli později další šanci domácích zneškodnil bravurním zákrokem zkušený veterán Erich Hruška.

Ten musel své gólmanské kvality potvrdit znovu v desáté minutě, když se do vápna probíjel mladík Kroc.

O minutu později měl Baník po dravém průniku a následném faulu výhodu standardní situace z hranice šestnáctky. A dokonce dopravil míč do sítě. Trefu Lanfranchiho však rozhodčí nakonec neuznal – situaci totiž předcházel ofsajd. Úvod utkání ale fanoušky v Husových sadech musel bavit. Oba týmy hrály velice aktivně a hlavně fotbalově. A to až tak, že i davy lidí na přilehlém koupališti musely litovat, že parný páteční podvečer tráví zrovna radovánkami ve vodě.

Ve 20. minutě to v domácích ochozech jen tak zahučelo. Stříbro opět zahrozilo ze standardky a domácí fotbalisté mohli být rádi, že se útočník Baníku nakonec k zakončení nedostal. V polovině úvodního dějství se ke střele naopak prodral agilní Kroc, ale stříbrská obrana jeho ránu na poslední chvíli zablokoval. Ve 28. minutě výborně z levé strany centroval neúnavný Veselý, avšak bek hostů odkopl míč z nebezpečného prostoru na roh. Záhy se po menší odmlce připomněli znovu Stříbrští. Střela dlouhána Mikulovského z velké dálky by se však dala zařadit spíše do kategorie propagačních pokusů. Houdek v brance Rokycan neměl s jeho projektilem žádné problémy.

O tři minuty později pálil na druhé straně o poznání lépe Michal Veselý. Jeho přímý kop se ale i tak nevešel do prostoru mezi třemi tyčemi. Deset minut před koncem prvního poločasu Baník přežil klinickou smrt. Doslova. Hrušku v kleci zachránila tyč a z dorážky také břevno. S další střelou doprostřed si už stříbrský strážce svatyně hravě poradil.

Stavba cyklostezky u Chodové Plané.
FOTO, VIDEO: Cyklostezka propojí Plzeňský a Karlovarský kraj

VESELÉHO PARÁDA

Čtyři minuty před pauzou už ale kapituloval. K odraženému míči se na hranici velkého vápna dostal Veselý a nekompromisní bombou pod břevno otevřel skóre. Za stavu 1:0 pro domácí pak šly oba týmy do kabin.

POCTIVÁ DEFENZIVA A RYCHLÉ KONTRY

Začátek druhého dějství nabídl fanouškům strhující tempo. Stejně jako první minuty páteční souboje. Zejména pak ze strany Rokycan, které se hnaly za druhým gólem, jenž by znamenal potřebné uklidnění. Jenomže své šance svěřenci trenéra Milana Dejmka pálili. A tak přišel trest. V 59. minutě utekl domácí obraně rychlík značky Tůma a umístěnou „plackou“ k tyči vyrovnal. V Rokycanech se tak začínalo se opět od nuly.

Obdržená branka rokycanský tým zmrazila. A v 63. minutě mohlo být pro domácí ještě hůř. Stříbro se po dalším brejku málem dostalo do vedení. Proti byl však reflexivní zákrok skvělého Houdka. Rokycany v tu chvíli hrály opařeně a bojácně. A dvacet minut před koncem přežili další šanci hostujícího mančaftu. Od pohromy je však zachránil skvostný návrat jednoho z obránců.

Ve zbytku utkání už diváci ani jeden míč v síti neviděli, a tak musely přijít na řadu pokutové kopy. V nich byli úspěšnější domácí, kteří si připsali druhý bonusový bod. Ten jim však byl v konečném zúčtování přece jen málo. Titul bere Petřín.

Rokycany – Stříbro 1:1

PK: 5:3. Poločas: 1:0. Branky: 41. Veselý – 58. Tůma. Rozhodčí: Kříž. ŽK: 3:2. Diváci: 250.

Rokycany: Houdek – Papáček, Jan Hereit, Veselý, L. Aubrecht, Procházka, Ženíšek (81. Klír), Debellis, Kroc, Vileta (72. Ineman), Sadílek (65. Vaščák). Trenér: Milan Dejmek.

Stříbro: Hruška – Hřebík, Demjan, Lanfranchi, Tůma, Vyšín, Vejvoda, Pavlas, Dyk, Mikulovský, Šmídl. Trenér: Jakub Eliáš.