V kabině a celkově i v klubu nováčka Přeboru Plzeňského kraje ve fotbalu B. Stříbro prý vládne blbá nálada. Včerejší rozhovor s oporou mužstva Jindrou Jarešem mohl leccos naznačit, ale jak říká předseda oddílu, je třeba některé věci uvést na pravou míru. Milana Fialu, nově zvoleného předsedu klubu některé výroky rozladili a nenechali klidným. Také on nám ochotně odpověděl na naše otázky, které tak víceméně kopírovaly ty včerejší. Zde je reakce na předešlý rozhovor.

Jak byste vy zhodnotil zimní přípravu Baníku Stříbro před jarní částí sezony? Myslím si a jsem o tom přesvědčený, že hlavně zásluhou trenéra Milana Tůmy byla připravena velmi dobře. Klub zajistil účast na kvalitně obsazeném turnaji na Doubravce. Otázka je, jak k ní hráči přistoupili. Ať si to někteří přeberou jak chtějí. Tam vidím velké rezervy.

Jak vidíte vyhlídky mužstva v nastávající jarní části? Máme velmi úzký kádr, ale pokud by jej nepostihla žádná zranění a disciplinární tresty, tak věřím v záchranu. Věřím, že se o ní hráči poperou.

Největší kritika na adresu vedení byla směřována k posílení týmu. Baník nezískal před jarní částí ani jednoho hráče. Máte v tomto čisté svědomí, že jste udělal v této oblasti maximum? Tak tady si stojím za tím, že mám čisté svědomí. Není pravda, že jsme nic nedělali. Opak je pravdou. Bohužel, pravdou také je, že z vytipovaných hráčů, a bylo jich dost, neměl nikdo zájem hrát ve Stříbře o záchranu a dali přednost klidu ve svých oddílech. Jednali jsme s osmi hráči.

Můžete být konkrétnější? Samozřejmě. Zakopal, který skončil ve Viktorce Plzeň, si to na poslední chvíli rozmyslel, když jej zlanařil Macela do Černolic. Měli k nám přijít dva mladí z Viktorky. U těchto talentovaných hráčů byl zájem, ale vedení klubu je do přeboru nepustilo. Musí kopat alespoň divizi, tak skončili na Doubravce. Kontaktovali jsme další hráče. Například Fürbachra z Touškova, Krýsla a Hrabovského z Částkova, Pechlera z Blatnice, gólmana Józu a Břicháčka. Jak říkám, chyběl zájem ze strany hráčů. Naše snaha tím ale neskončila, sháníme dále, ovšem zatím bez výsledku.

Už tak úzký kádr má prý opustit Petr Andrle. Co je na tom pravdy? Bohužel, dnes máme jednání (pozn. red.: rozhovor vznikal ve středu) a Petr jde hrát okresní přebor do FC Horšovský Týn. Nerozumím jeho rozhodnutí, ale musíme ho respektovat. Nemá cenu držet hráče a ani to nejde, když u nás nechce hrát. Při tom nastupoval v základní sestavě.

V rozhovoru také zaznělo, že jste se nebyl podívat na soustředění a Jareš prý vás viděl za celou přípravu jednou na zápase. Můžete na to nějak reagovat? K soustředění mohu říct jenom to, že v neděli po zápase hráči nechtěli na soustředění vůbec odjet. Mělo se zrušit. Proto jsme svolali narychlo hráčskou schůzi a nakonec na něj kluci odjeli. Co se týče mé neúčasti na soustředění. Mám také své pracovní povinnosti. Neměl jsem čas a nepovažoval jsem až za tak důležité, abych se přijel na soustředění podívat. Zvláště potom, co úsilí stálo vedení klubu přesvědčit hráče, aby i v tomto počtu odjeli. Vím, že se to třeba Jindry Jareše netýká, jeho přístup je vzorný a je oporou týmu, ovšem takových je bohužel v současném Baníku málo. Já se kritice nebráním, ale každý by si měl zamést před vlastním prahem a zamyslet se nad tím, jestli pro stříbrský fotbal dělá alespoň tolik, co vedení Baníku.