V sobotu v Cardiffu čeká bývalého českého reprezentanta a současného viceprezidenta Juventusu Turín finále Ligy mistrů proti Realu Madrid. „Očekávání je velké, protože Juventus nevyhrál Ligu mistrů 21 let,“ říká Nedvěd.

Proč jste se rozhodl zaštítit jubilejní 20. ročník fotbalového McDonald’s Cupu?
Je to skvělý projekt, který zvedl ze sedaček, od play- stationu a televizí spoustu dětí. Tahle myšlenka McDonald’s Cupu se mi hrozně líbila. To, že už běží 20 let, je známka kvality.
Blíží se finále Ligy mistrů. Jak to prožíváte a jak moc toužíte trofej konečně vyhrát?
Od posledního triumfu před 21 lety jsme byli párkrát ve finále. Mužstvo je v klidu, bez velkého tlaku a koncentrované. Spíš si myslím, že nadšení a euforii musíme brzdit.

Soupeřem Juventusu bude Real Madrid. Je to pro vás osobně osudový protivník?
Asi osudový soupeř v tom, že po semifinále Ligy mistrů jsem nemohl nastoupit ve finále 2003. S Realem máme celkem pozitivní bilanci a já doufám, že na ni navážeme v sobotu. Je to soupeř, který hrál asi patnáctkrát Ligu mistrů a jedenáctkrát vyhrál, takže ta čísla jsou neskutečná. Asi je to nejlepší klub světa, protože vyhrávají jako na běžícím pásu. Utkání bude vyrovnané, ale hodně těžké. Bude to svátek fotbalu, protože Juventus i Real si za skvělé výkony v sezoně zaslouží hrát finále Ligy mistrů.

Letní příprava hokejistů HC Škoda Plzeň na Šumavě
FOTO: Indiáni dřou na Šumavě jako Rusové



Jak prožíváte takhle velké zápasy na tribuně?
Abych se přiznal, tak několikrát mi bylo po utkání špatně. Manželka mi říká, že mě jednou trefí šlak. Je to daleko těžší a nevydržím sedět, zvedám se a chodím. Stojí mě to hodně psychických, nikoli fyzických sil. Dřív to bylo obráceně.

Jak to vypadá s přestupem Patrika Schicka do Juventusu? Jak dlouho ho sledujete a v čem jsou jeho přednosti?
Patrik Schick měl výbornou sezonu a udělal si velké jméno. Na to, že je ročník 1996, tak toho dokázal spoustu. Vstřelil 11 gólů. Nejen my ho sledujeme, ale je pod drobnohledem dalších klubů z Itálie, ale i Anglie, Španělska a Německa. Patrik má před sebou velkou budoucnost, je to fotbalista s výbornými fyzickými předpoklady. Teď je ale ještě bez svalů a musíte si ho představit za dva tři roky. Trošku mi připomíná Ibrahimoviče, protože v takovém „stavu“ kdysi do Juventusu přišel Ibra, který taky neměl tolik svalů, ale pak zesílil a vyrostl z něj špičkový hráč. Takový typ útočníka je Patrik – technický, velký a rychlý. Když na sobě bude pracovat, může vyrůst ve světového hráče.

Můžete potvrdit jeho přestup do Juventusu Turín?
Potvrdit to nemůžu. Patrik je zatím stále hráč Sampdorie Janov. Cena je jasná, protože Schick má klauzuli ve smlouvě. Kdo chce, může ji zaplatit a může si Patrika koupit. Což je celkem jednoduchý přestup. Stačí se domluvit s hráčem, aby k vám chtěl.

Český fotbal čeká volební valná hromada. Sledujete vývoj v české kopané?
Samozřejmě to sleduju a zajímá mě to. Dnešní situace mě mrzí, protože fotbal a sport utrpěly trhliny. Měli jsme nakročeno dobře, protože v Evropě i UEFA nás hodnotily výborně za fantasticky zorganizované mistrovství Evropy do 21 let. Teď se budeme muset snažit vrátit fotbal tam, kde byl. Momentálně pracují vyšetřovatelé a je třeba mít v ně důvěru. Na druhé straně musíme také vzít v potaz, že je někdo obviněný, ale není usvědčený.

Kdo by podle vás mohl být novým předsedou FAČR?
Nejsem ten, kdo by se měl přiklánět na něčí stranu. Nechtěl bych svým názorem ovlivňovat voliče.

Psala o skandálu v českém fotbalu i italská média?
Samozřejmě. Nejen italská, ale i celosvětově se náš fotbal dostal na stránky novin. V UEFA a FIFA se o tomto problému ví a všude říkají, že je třeba počkat na závěry policie.

Sledoval jste závěr české ligy?
Ano. Myslel jsem, že Plzeň udrží vedení 2:0 v Jablonci. Konečný výsledek mě překvapil. Tenhle zápas rozhodl o tom, že už to Plzeň nedotáhne. Slavia měla titul ve svých rukách a titul si zasloužila, protože měla navrch i v tabulce vstřelených gólů.

Pavel Vrba
Viktorii čeká v přípravě i Watford z Premier League