Fotbalový klub Tachov má za sebou velmi rušnou a nakonec úspěšnou sezonu. Divizní tým vybojoval účast v soutěži i v dalším ročníku, rezerva se stala přeborníkem okresu a postoupila do krajské soutěže 1. B třídy. Mládežnická družstva se v krajských soutěžích rozhodně neztratila. Ne vše šlo ale tak hladce jak nakonec vypadá. V průběhu podzimu byl od prvního týmu odvolán trenér Jaroslav Pták a nahradil jej Zdeněk Bečka. V jarní části už po čtvrtém kole vedení klubu „odpískalo" divizní soutěž s tím, že bez ohledu na umístění přihlásí tým do krajského přeboru. Kouči Bečkovi oznámilo, že s ním smlouvu, která končila v červnu, neprodlouží. Hráčům byly „upraveny" odměny. Údajně za vším stály finanční problémy. Ještě před skončením soutěže byl mužstvu představen nový trenér a to na podzim odvolaný Pták, jenž měl zastávat také funkci sportovního ředitele.  Vše se ale na konci soutěží změnilo a vedení klubu přehodnotilo svá rozhodnutí. První mužstvo přihlásilo do divize a s trenérem Bečkou prodloužilo smlouvu,  B tým do 1. B třídy a v Tachově pod vedením sportovního ředitele Jaroslava Ptáka bude zahájena činnost mládežnické akademie. To je určitě krok vpřed, ale až budoucnost ukáže do jaké míry to bylo reálné. O dění v tachovském klubu v době nedávno minulé a hlavně o budoucnosti FK Tachov si Deník povídal s mužem nejpovolanějším, prezidentem klubu Petrem Morgensteinem.

Když to vezmeme po pořádku. O odvolání trenéra Ptáka už se toho napsalo dost. Přesto, můžete připomenout proč byl na podzim odvolán?
Nechci se už k této záležitosti podrobněji vracet. Byl to můj pohled a musím přiznat, že ne zcela objektivní. Stalo se, ale už je to minulost a pro mě je rozhodující co je teď a musíme se dívat dopředu.
Je pravda, že hráči a realizační tým věděli po čtvrtém jarním kole, že vedení klubu uvažovalo, že přihlásí A tým do krajského přeboru a všem byly kráceny odměny před sezonou slibované? Pokud ano, co vás k tomu vedlo?
Ne, hráči to nemohli vědět. Je ale pravda, že jim byli kráceny odměny. V zimě odstoupil jeden významný sponzor a my na to museli reagovat, abychom zajistili chod celého klubu. 

Mužstvo měl převzít Jaroslav Pták. Všechno je ale jinak. A tým nadále povede Zdeněk Bečka a Jaroslav Pták bude pracovat s mládeží. Jaké k tomu byly důvody, proč je znovu „ve hře" J. Pták, který byl na podzim vámi odvolán?
Ano, A tým měl převzít Jaroslav Pták. Trenéru Bečkovi končila v červnu smlouva a my se jí rozhodli neprodloužit hlavně z finančních důvodů. Situace se ale, co se týče financí, rapidně změnila. Vedení klubu vše přehodnotilo. Máme v současné době na to, aby v něm mohli pracovat sportovní ředitel Pták a i trenér Bečka. To je pro nás teď nejdůležitější a víc bych se do minulosti nevracel.
Necháme tedy už minulost. Aby se v tom sportovní veřejnost orientovala. kdo v současné tvoří užší vedení klubu?
Prezidentem klubu jsem já, sportovní ředitel je J. Pták, sekretář P. Móži. Ve výboru jsou J. Klíma a R. Machálek.

K jakým personálním změnám v klubu dochází? Můžete prozradit, kdo v něm má jaké kompetence a za jaký úsek zodpovídá?
Po deseti letech končí z pracovních důvodů ve funkci sekretáře Rostislav Vachálek. Jinak jsem víceméně odpověděl v předchozích řádcích. Za sportovní úsek, což znamená všech mužstev od A týmu až po nejmladší fotbalisty, zodpovídá sportovní ředitel Jaroslav Pták. Chod klubu po finanční stránce je mou záležitostí. 

Proč Petr Móži skončil ve funkci sportovního ředitele?
Nehledejte za tím nějakou senzaci. P. Móžiho nahradí J. Pták a já věřím, že svou práci bude dělat dobře a posuneme se o kousek dále. Občas dojde po určitém období k výměně trenéra, sekretáře, sportovního ředitele a dalších činovníků. Něco takového se událo v našem klubu, nevidím na tom nic zvláštního. P. Móži nadále zůstává důležitým článkem klubu a to v roli sekretáře. Jeho náplní práce bude poskytovat plnohodnotný servis trenérům klubu a novému sportovnímu řediteli a šéftrenérovi mládeže. Chceme současně využít jeho zkušeností s fotbalovou legislativou a proto bude mít na starosti administrativu spojenou s příchody a odchody hráčů. Na starosti bude mít také řešení legislativních procesů v našem klubu apod..

Můžete prozradit výši rozpočtu klubu, a jakou částku tvoří finance pro „fungování" A týmu. Kdo má zásluhu na naplnění rozpočtu?
Rozpočet celého klubu jsou tři miliony, z toho dvě třetiny jdou na první tým. Podařilo se nám sehnat partnery, kteří se na jeho naplnění  významně podílejí. Velký dík patří Městu Tachov, Casinu Kings Rozvadov, firmám NYSADE s.r.o a Štefánek Vejprnice, Jan Jirák Plzeň. Vážíme se i těch menších sponzorů jako jsou pokrývačské práce M. Novák a J. Morgenstein, Josef, Krasanovský, Josef Kirschner a další. Všem patří mé poděkování. 

Kádr A týmu výrazně posílil, jaké jsou cíle pro nadcházející sezonu?
Hrát atraktivní, útočný fotbal abychom přilákali více diváků. Spokojenost bude s příčkami v horní polovině tabulky.

FK Tachov není jen první tým. Do nadcházejících let jdete s odvážným plánem založit mládežnickou akademii. Kdo za ni bude zodpovědný a kde seženete potřebné finanční prostředky?
Mládežnická akademie je náš pracovní název, který není nějak podpořen fotbalovým svazem. Je to projekt zcela v naší režii a zodpovědný za její chod je sportovní ředitel J. Pták ve spolupráci se sekretářem P. Móžim.

Jak bude vypadat chod tohoto projektu. Budete mít zajištěny třeba sportovní třídy v tachovských základních školách, nebo můžete být konkrétnější?
Abychom mohli mít například sportovní třídy, zatím nesplňujeme podmínky fotbalového svazu, ale v budoucnu  tomu může být jinak. Jak už jsem předeslal, je to myšlenka našeho klubu a budeme ho také celý financovat. O dotacích nemůže být zatím řeč. Cílem je vytvořit koncepční a smysluplný systém výchovy mladých fotbalistů od přípravek až po dorost. Právě práci s těmi nejmladšími dětmi chceme dát prioritu a vytvořit širokou a kvalitní hráčskou základnu, abychom dlouhodobě a systematicky zvyšovali kvalitu našich mladých hráčů. Jsem přesvědčen, že to je cesta, která nebude ku prospěchu jen našemu fotbalovému klubu, ale bude užitečná a prospěšná celé široké sportovní veřejnosti města Tachov i jeho okresu.

Budete více spolupracovat s okresními kluby a „lákat" talentované hráče do akademie?
Už jsem to vzpomenul v předešlé odpovědi. Je to součástí tohoto projektu.
Máte představu, jaké nejnižší soutěže by měla hrát nejlepší mládežnická mužstva FK, aby byl zachován fotbalový růst mladých hráčů? Dočkáme se opětovně v Tachově žákovské či dorostenecké ligy?
Nevím, jestli je v brzké době reálná dorostenecká liga, ale chceme jít postupně. Pokud budeme v mládežnické akademii kvalitně pracovat a já jsem přesvědčený, že to tak bude, tak bychom se mohli logicky vypracovat a žákovská liga není utopií. 

Takováto vize je během na dlouhou trať. V jakém časovém horizontu by se měly objevit první výsledky?
Musíme být trpěliví a usilovně pracovat. Já si myslím, že obsazení postu sportovního ředitele a šéftrenéra mládeže Jaroslavem Ptákem skýtá ve spolupráci s dalšími členy vedení klubu určitou záruku. Myslím si, že už v sezoně 2014/15 se ovoce naší práce může projevit…
… Věřím, že všechny tyto změny povedou ke zkvalitnění mládežnické základny a současně i lepším výsledkům všech věkových kategorií. Mým přáním je, aby se FK Tachov dlouhodobě prezentoval jako silný a sebevědomý klub.
Jakou soutěž by podle vaší vize měly hrát první a druhý tým, abyste odchovance udrželi ve svém klubu?
Tak určitě by první mužstvo mělo hrát divizi a můžeme si pohrávat do budoucna s myšlenkou zkusit opět ČFL. Rezerva by se měla pohybovat v krajských soutěžích 1. B či 1. A třídy.  

Co byste chtěl říct závěrem?
Chtěl bych touto cestou poděkovat všem sponzorům, kteří nám pomáhají naplnit rozpočet a zajistit tak chod klubu. Věřím, že příznivce, kteří si najdou cestu na naše zápasy, nezklameme a budeme předvádět atraktivní fotbal. Dále si přeji aby spolupráce z oddíly z celého okresu bude oboustranně prospěšná a nejméně republiková soutěž bude tak vizitkou nejen FK Tachov, ale také celého Tachovska.