Hořovicko je v soutěži poslední, Tachovu se daří, před víkendovým utkáním byl třetí a na jaře nasbíral zatím nejvíce bodů ze všech účastníků České fotbalové ligy.

Ale i tak trenér Pavel Vaigl před utkáním varoval, že zápas to pro Tachov nebude jednoduchý.

Domácí se do první šance dostali hned po třiceti vteřinách hry, kdy těsně vedle Hercovy branky střílel Hradecký. Tribuny rozjásal v šesté minutě Dvořák, který využil chyby hostující defenzivy, byl u míče dříve než brankář a střílel prakticky do prázdné branky – 1:0.

Stříbrný Bohuslav Pírka na stupních vítězů (zcela vlevo). Foto Tomáš Adam
Stříbrští zápasníci vybojovali druhé místo na mistrovství kadetů

Hořovicko ale odpovědělo vzápětí. Už v osmé minutě se při nedorozumění mezi domácími hráči dostal k míči hostující kapitán Bežó a pohotovu střelou z dvaceti metrů se mu podařilo dát parádní branku a srovnat skóre na 1:1.

Ani tento stav však nevydržel dlouho, už v 11. minutě šel Tachov opět do vedení, tentokrát po rohovém kopu nejvýše vyskočil a přesně hlavičkoval do sítě Hájovský. O několik minut později Herco vyrážel střelu Hoffmanna, další příležitost měli domácí v 31. minutě, kdy těsně vedle šla střela Dvořáka.

Hořovicko se snažilo zvrátit stav protiútoky, i když územní převahu si po celý první poločas držel Tachov. Nejblíže k vyrovnání měli Středočeši ve 40. minutě, kdy zprava střílel Šubert, ale míč, kterým překonal obranu i domácího gólmana Turka, jen škrtl pravou tyč.

Po změně stran se opakovala už zavedená domácí tradice, kdy Tachov dokáže v prvních minutách druhého poločasu dát branku. To se povedlo i v sobotu, ve 49. minutě zvýšil hlavou na 3:1 Kyndl.

I když tlak a územní převaha Tachova pokračovala, hosté se také dostávali do příležitostí, jednu z nich měl v 57. minutě Aubrecht, ale proti jeho střele dobře zasáhl Turek.

Domácí pokračovali v útočné hře, korunovali ji gólem v 61. minutě, kdy zleva střílel Hoffmann, míč se dostal napravo k volnému Došlému a ten překonal hostujícího brankáře – 4:1.

Vývoj zápasu pokračoval až do konce ve stejném duchu, Tachov kontroloval hru, dostával se do šancí, k nejnebezpečnějším patřila v 70. minutě akce, u jejíhož zakončení byl Došlý. Trefil ale jen boční tyč. Do konce zápasu zůstal stav nezměněn, Tachov zvítězil 4:1 a potvrdil svoji jarní suverenitu, kdy ve dvanácti zápasech dokázal desetkrát vyhrát.

„Do zápasu jsme vstoupili dobře. Na to jsme se připravovali, že budeme prvních deset minut napadat. Dali jsme branku, měli jsme další příležitosti, které jsme neproměnili, soupeř nás pak potrestal krásným gólem z větší vzdálenosti. To se chytat nedalo,“ zhodnotil počátek utkání trenér Tachova Pavel Vaigl.

Tachov se ale brzy dostal opět do vedení, což podle trenérových slov domácí hráče uklidnilo. „Měli jsme nějaké šance, na můj vkus také dost centrů, které jsme nedotáhli do konce. Určitě jsme z toho měli vytěžit více. V půli jsme si řekli, že musíme zklidnit hru, což se povedlo. Přidali jsme branky hned na začátku a pak jsme dokázali stav udržet,“ dodal s tím, že utkání bylo velice těžké. „V týmu má Hořovicko velice šikovné kluky a zápas to byl těžký.“

K dalšímu utkání České fotbalové ligy zajíždí Tachov do středních Čech, soupeře bude mít opět z berounského okresu. Zápas s Královým Dvorem se hraje v sobotu 27. května už od 10.30 hodin.