Trenér Pavel Vrba přivedl podruhé během tří let fotbalisty Viktorie  k titulu šampionů a zapsal se natrvalo nejen do dějin klubu, ale i města.

Jeho svěřenci odolali neuvěřitelnému tlaku a poslední krok k titulu zvládli s grácií  skutečných šampionů.

Plzeň vytřela zrak všem pochybovačům a góly Daridy, Procházky a Čišovského vyhrála 3:0. A po dvou letech znovu usedla na český fotbalový trůn.

Zaslouženě!

O kolik let jste zestárl v závěru sezony, která byla velice dramatická, zejména po dvou domácích porážkách?

Je pravda, že nám více vyhovovaly zápasy venku, kdy jsme mohli hrát fotbal, kdy jsme mohli uplatnit naši silnou přechodovou fázi a hráči mohli předvést svoji kvalitu. V domácích zápasech se Slavií a  Libercem nám vyšel začátek, pokaždé jsme si vytvořili několik šancí, ale bohužel jsme je neproměnili a pak pykali za hrubku v rozehrávce.

Jak vám bylo, když jste dvakrát za sebou doma prohráli a boj o titul se zdramatizoval?

Bylo to pro nás složité, ale pokaždé, když jsme dostali facku, v dalších těžkých zápasech venku jsme to zvládli. Jsem rád, že i přes obrovský tlak, který byl na nás vytvářen po celou sezonu, jsme to zvládli velice dobře a já jsem maximálně spokojen.

Bylo pro vás těžší získat titul před dvěma lety nebo letos?

Při prvním titulu jsme všechny překvapili. Nikdo nečekal, že bychom ho mohli získat. Měli jsme mimořádný vstup do sezony, vyhráli jsme tuším jedenáct zápasů v řadě a v jednu chvíli vedli tabulku o dvanáct bodů. V tom to možná bylo jednodušší, že jsme pořád vedli a náskok si udržovali. Letos to bylo mnohem těžší, protože jsme hráli pod mnohem větším tlakem než před dvěma lety. Druhého titulu si vážím více vzhledem k tomu, co se všechno dělo.

To, že pražský klub nevyhrál titul tři roky po sobě, se stalo naposledy v roce 1976. O čem to v souvislosti se směřováním českého fotbalu vypovídá?

O tom, že i mimopražská mužstva dokáží těmto top týmům konkurovat.  A nejsme to jen my, ale i Liberec. Myslím si, že kdyby Liberec lépe zvládl podzim, tak by s formou, kterou měl na jaře, bojoval o titul. Byl nejlepším mužstvem jara, výborně pak hrála i Slavia. Věřím, že příští sezona bude ještě dramatičtější a že do boje o titul se zapojí ještě více mužstev. Doufám, že my, Liberec i Slavie udrží kádry, liga bude atraktivní, bude na ni chodit čím dál více diváků a bude to ku prospěchu českého fotbalu.

Celý rozhovor si přečtete v pondělním vydání Plzeňského, Rokycanského, Klatovského, Domažlického, Tachovského, Karlovarského, Sokolovského a Chebského deníku!