Trenér Viktorie Pavel Vrba udělal oproti sestavě ve čtvrtečním utkání play-off Evropské ligy v Larnace hned sedm změn – z ´kyperské sestavy´ nastoupili proti Baníku jen Radim Řezník, Roman Hubník, Aleš Čermák a Jan Kopic.
Ze sektoru hostů nakonec fandili svému týmu i příznivci Baníku. Disciplinární komise potrestala Baník zákazem výjezdu fanoušků na jedno venkovní utkání. Klub se však v pátek odvolal a odvolací komise v den zápasu v Plzni rozhodla o pozastavení trestu.

Příjezd fanoušků FC Baník Ostrava k Doosan Areně.
FOTOGALERIE: Chachaři přijeli do Plzně v civilu a v klidu


Asi čtyři stovky příznivců Baníku přispěly svým povzbuzováním k výborné atmosféře na stadionu. Oba kotle opakovaně během zápasu skandovaly: „Český fotbal pro fanoušky.“
Plzeň se zakousla do soupeře a tlačila se před branku. První šanci měl Petržela, napálil míč k tyči, ale trefil jen spoluhráče Krmenčíka.

Velké šance měl i Čemák, který dvakrát postupoval sám na gólmana Vaška – první střelu ostravský brankář vyrazil a při druhé volil Čermák zbytečně místo střely přihrávku na Krmenčíka, ale přihrával nepřesně.

Také Baník několikrát v prvním poločase předvedl, ze nepřijel do Plzně jen bránit a několikrát nebezpečně zaútočil. S ostrou střelou Hrubého si Kozáčik nadvakrát poradil a pak chytil na brankové čáře další pokus Baníku. Hosté se dožadovali kvůli předchozímu hraní rukou Živuliče pokutového kopu.

Viktoria, které od 26. minuty chyběl zraněný kapitán Hubník (kotník), po přestávce sevřela soupeře do kleští. Trenér Vrba poslal na hřiště Koláře a Limberského, který v 65. minutě vypálil z 25 metrů, Pazdera míč přizvedl a balon skončil v síti – 1:0. Zkušený zadák se v lize trefil po téměř dvou letech – naposledy skóroval v září 2015 v utkání Viktorie v Příbrami.
Na branku hostů se valil jeden útok za druhým a v 79. minutě explodovala zaplněná Doosan Arena podruhé – centr Řezníka chtěl před brankou odvrátit do bezpečí Granečný, ale přihrál Krmenčíkovi, který bez problémů poslal míč do odkryté branky – 2:0.

V 85. minutě zpečetil zaslouženou výhru Viktorie Kolář po přihrávce Krmenčíka – 3:0.

FC Viktoria Plzeň - FC Baník Ostrava 3:0 (0:0). Branky: 65. Limberský, 79. Krmenčík, 85. Kolář. Rozhodčí: K. Hrubeš – Dobrovolný, Kubr. ŽK: Hubník – 67. Azackij. Diváci: 10 407.

Viktoria: Kozáčik – Řezník, Hubník (26. Hejda), Hájek, Havel (59. Limberský) – Živulić, Hořava – Petržela, Čermák (60. D. Kolář), Kopic – Krmenčík. Trenér: VRba.

Baník: Vašek – Pazdera, Azackij, Šindelář, Sus – Mičola (70. Stáňa), Hlinka, R. Hrubý, Panić, de Azevedo (70. Granečný) – Baroš (54. J. Šašinka). Trenér: Kučera.

Hlasy po utkání Viktoria - Baník

Pavel Vrba (trenér Viktorie): „Diváci viděli zajímavý zápas. Jsem rád, že svaz dovolil nakonec fanouškům Baníku vstup na stadion, přispěli k výborné atmosféře. Naše mužstvo mělo v nohách velice těžký čtvrteční zápas v Larnace – ještě nikdy jsem neviděl hráče tak vyčerpané jako po utkání na Kypru. O to více mě těší, že jsme zápas s Baníkem zvládli, dokonce jsme ve druhém poločase dokázali stupňovat tempo, což svědčí o tom, že jsme na sezonu dobře připraveni. Co se týká našich zraněných hráčů – Hubník by měl být po zranění v pořádku do několika dnů, u Aleše Čermáka to ale může být otázka měsíců. Více se dozvíme po vyšetření magnetickou rezonancí.“

David Limberský (střelec prvního gólu): “Jsem sváteční střelec, naposledy jsem dal gól v lize před dvěma lety, o to více jsem šťastný. První poločas z naší stany nebyl ideální, posledních 30 minut jsme ale hráli dobrý fotbal. Umíme si počkat na šance, což jsme potvrdili. Baník běhal většinu zápasu bez míče a ve druhé půli mu pak došly síly.