Odchovanec českobudějovického hokeje Tomáš Mertl doposud v české extralize oblékal dresy dvou klubů, Českých Budějovic a Hradce Králové, kam se přesunul v roce 2013 spolu s extraligovou licencí. Mezi extraligovými mantinely si zkušený centr připsal už 527 odehraných zápasů, v nichž vstřelil 90 branek a na dalších 96 asistoval.

Dosud nejlepší sezónou pro Tomáše Mertla byl ročník 2014/15, ve kterém si vyzkoušel i čtyři zápasy v dresu národního týmu. Hned po ní přišel odchod do KHL. Jednatřicetiletý útočník v posledních dvou sezónách oblékal dres Medveščaku Záhřeb a Salavat Julajev Ufa, za které dohromady zvládl 113 utkání v KHL s bilancí 22 branek a 29 asistencí.

Ilustrační foto
První zápas uvidí Rokycany

Nyní bude bronzový medailista z MS do 18 let přidávat další body v plzeňském dresu indiánů. K týmu se připojí podobně jako několik dalších hráčů až 25. července na začátku přípravy na ledě. „Je to strašně pracovitý hráč, který umí dávat góly z prostoru před brankou a odvede velké kvantum práce i dozadu. Je to určitě komplexní hráč, na kterého jsme čekali a jsme rádi, že tady bude," říká sportovní manažer klubu Tomáš Vlasák. Klub si hodně slibuje i od spolupráce Tomáše Mertla s Milanem Gulašem.

„Jsem rád, že jsme se dohodli a budu hrát za Plzeň. Je to pro mě nová výzva. Doufám, že klubu pomůžu co nejvíce a pomůže to i mě osobně. Měl jsem několik nabídek, ale nakonec jsem se rozhodl pro Plzeň a moc se těším na novou sezónu. S Milanem Gulašem spolu trénujeme, bavili jsme se o tom a určitě také sehrál svoji roli," říká ke svému příchodu Tomáš Mertl.

Kromě Tomáše Mertla indiány posílí i pětadvacetiletý útočník Petr Straka, který se po osmi letech v zámořských soutěžích vrací zpátky do mateřského klubu.