Indiáni se od 17.30 hodin střetnou v HM Areně s reprezentací Jižní Koreje, příští rok účastníkem mistrovství světa v Dánsku i olympijských her v domácím Pchjongčchangu.

Do elitní skupiny světového šampionátu se jihokorejští hokejisté probili poprvé, a proto vyrazili sbírat zkušenosti do Evropy.

Tým, který vede kanadský kouč korejského původu Jim Paek a v jehož sestavě operuje řada naturalizovaných zámořských borců, sehrál v Česku už tři zápasy.

Jihokorejci porazili Spartu v prodloužení, s Hradcem prohráli až v nastavení, když v normálním hracím čase sahali po výhře. A teprve naposledy padli s Pardubicemi 1:4.
Pro Plzeň jasná zpráva.

„Soupeř má svou kvalitu, jeho hru tvrdí i pár Kanaďanů, takže postavíme papírově nejsilnější sestavu včetně nejzkušenějších hráčů i všech posil. Byť to pro většinu bude první zápas v přípravě,“ uvedl plzeňský kouč Ladislav Čihák.

V souboji s asijským hokejovým tygrem se tak v obnovené premiéře představí Milan Gulaš, další útočníci Tomáš Mertl, Petr Straka a v obraně americký bek Nick Jones, ale i opora plzeňské defenzivy Petr Kadlec.

Pro fanoušky v letním čase lákavá pobídka.

„Je to šance otestovat nějaké varianty ve složení lajn. Třeba vedle Gulyho s Mertlíkem nastoupí Honza Schleiss. Stráču dáme buď k Jardovi Kracíkovi, nebo k Mírovi Preisingerovi. Zkusíme znovu i řadu Hollweg, Kodýtek, Vracovský,“ prozradil Čihák.

Dopoledne před zápasem s Koreou však plzeňský tým absolvuje běžný trénink.

„Nechystáme ani speciální taktickou poradu. O to víc budeme sledovat, jak hráči k zápasu přistoupí,“ zdůraznil Čihák.
Jako další krok v boji o místo bere mezinárodní souboj útočník Martin Procházka. „Příchodem zkušených kluků se konkurence v týmu zvedla. Získat si místo v základu tak bude těžší, ale mě to jen víc motivuje,“ řekl forvard.
Pro třiadvacetileté důrazné křídlo není usilování o dres ničím novým.

Do Plzně přišel Procházka během minulé sezony ze Sparty, kde v nabitém kádru dostával šanci jen sporadicky a putoval po hostováních. V Liberci to ještě nevyšlo, ale ve Škodovce zapadl a ukázal své přednosti. Teď je však musí potvrdit.
„Určitě se o místo v týmu porvu a věřím, že si ho vybojuju,“ uvedl forvard.

Na souboj s korejskou reprezentací je zvědavý. „Nevíme, co od soupeře čekat, ale bude to určitě zajímavá konfrontace dvou herních stylů,“ řekl Procházka.

O Korejcích přesto nějaké informace má.

„Brácha Ondra (útočník, 19 let) proti nim hrál se Spartou a táta utkání sledoval. Prý jsou houževnatí, hrají rychlý hokej, takže nás asi nic snadného nečeká,“ prohlásil Martin Procházka.

Jihokorejská hokejová reprezentace se na mezinárodním poli představila poprvé v roce 1979 a od té doby urazila kus cesty. Letos tým vedený kanadským koučem Jimem Paekem, někdejším obráncem Pittsburghu, Los Angeles a Ottawy, kterému jako asistent pomáhá bývalý útočník Richard Park, skončil druhý v Divizi I a vybojoval si tak účast na mistrovství světa elitní skupiny v Dánsku. Jistý má start i na olympijských hrách. V kádru Jižní Koreje je pět Kanaďanů v čele s brankářem Daltonem, který se do týmu dostal přes Boston a KHL. Mezi zámořské opory patří i obránce Plante, který má na kontě deset zápasů v NHL, dále Regan, Young a forvard Swift. Nejvíc zástupců v reprezentaci má korejský mistrovský klub Anyang Halla.