Ve čtvrtfinále play-off soutěže měl HC Tachov na programu první zápas vyřazovacích bojů. Jako vítěz základní části postupoval z prvního místa, soupeřem mu byl tým SK z Bor, který obsadil v konečné tabulce osmou příčku. Umístění v tabulce ovšem jak známo ve vyřazovacích bojích nemusí nutně znamenat výhodu, navíc v kádru SK z Bor jsou takoví velezkušení borci jako Petr Kořínek či Radek Kampf. Cílem Tachova bylo připravit si co nejlepší pozici pro rozhodující odvetný zápas na domácí půdě a to se také po výhře 5:2 podařilo.

Tachované vletěli na soupeře bez ostychu a záhy se ujali vedení 2:1 po trefách Malého a Šmejkala. První třetina byla zcela v režii hostů, domácí se jen těžko prosazovali, i když nakonec využili signalizovaného vyloučení ke snížení stavu.
Tachované ovšem v euforii z vedení postupně polevovali a nakonec ve druhé třetině přišly i zbytečné fauly. Zkušení hráči SK z Bor si takovou příležitost nenechali ujít a po úvodu druhé třetiny svítil na ukazateli skóre stav 2:2. V dalším oslabení ujel Dlouhý, nedal gólmanovi šanci a Tachov se ujal vedení 3:2. Tento gól se ukázal jako zlomový. Tachov se vrátil zpět k perfektně organizované hře a ještě do sirény navýšil svůj náskok na 4:2, další trefu přidal O. Malý.

Ve třetí třetině byl čím dál více znát rozdíl v kondici, hosté soupeře přebruslovali a nedovolili mu sebemenší náznak po vyrovnání hry či zkorigování stavu. Naopak, Báča zvýšil vedení na 5:2. V závěru zápasu už se domácí uchylovali pouze k faulům, kterými museli zastavovat agilní útočníky hostů, ale ani dvě přesilovky 5:3 již nepřinesly změnu skóre. Utkání hosté v pohodě dohráli a odvezli si nadějný náskok pro odvetu.

„Zápas jsme rozehráli velmi dobře, rychle jsme získali vedení a dominovali na hřišti kromě první části druhé třetiny, kdy se soupeři po našich zbytečných vyloučeních podařilo vyrovnat. Ovšem zlepšenou hrou v druhé polovině utkání i s přispěním dobrého výkonu gólmana Hlibokého jsme dovedli utkání do vítězného konce a vytvořili si slušný třígólový náskok pro odvetu, která se hraje na domácím ledě v pátek od 18.30.

Srdečně zveme všechny fanoušky ledního hokeje, aby nás přišli podpořit v našem úsilí o postup do semifinále soutěže," řekl k utkání a pozval příznivce na domácí utkání trenér Tachova Marek Brzobohatý.

SK z Bor – HC Tachov 2:5
Třetiny: 1:2, 1:2, 0:1. Branky: Malý 2, Šmejkal, Dlouhý, Báča. Diváci: 10.

Tachov: Hliboký – Šmejkal, Klíma, Bolonin, Lešňanský, Mucha, Černý, Martinec, Báča, Raba, Švagr, Schicker, Malý, Dlouhý.

Petr Vrána