Barokní klášterní slavnost si měli možnost vychutnat návštěvníci Muzea Českého lesa. A to doslova všemi smysly. Krom divadelního a hudebního vystoupení byly totiž připraveny například i ochutnávky dobových specialit.

Akce se v páteční večer odehrávala v objektu františkánského kláštera, klášterního kostela a zahrady. Organizátoři připomněli tři významné s regionem spjaté barokní tvůrce, kteří se v Tachově narodili nebo v městě působili. V Plzeňském kraji tak pokračoval Letní barokní festival 2016 a potrvá ještě do 27. srpna.

Vzácnou příležitostí byla možnost nahlédnout na kůr k varhanám, jež představil a na ně zahrál významný český varhaník a rodák z Plzně Vladimír Roubal. Posluchačům popsal jednotlivé části vzácného nástroje z dílny varhanáře Johanna Antona Gartnera. „Na varhany hraji už od svých čtrnácti let," sdělil Deníku. 
„V Tachově nejsou zas až tak složité na ovládání, bývají i třeba čtyřikrát složitější. Tyto varhany jsou ale velice vzácné a s vynikajícím zvukem," poukázal varhaník Roubal, ředitel chrámové hudby Královské kanonie premonstrátů v Praze na Strahově.

Muzeum v Tachově se do barokní akce zapojuje už od roku 2014. „Postupně se naše pozice vytříbila, za což jsme rádi," okomentovala ředitelka Muzea Českého lesa v Tachově Jana Hutníková. „Jde o příležitost představit muzeum zase trochu jinak, v jiném kontextu, představit barokní osobnosti. V rámci velikého projektu festivalu je více vidět právě malé pořadatele," dále Deníku řekla ředitelka muzea.

Dalším lákadlem pro návštěvníky byl barokní ohňostroj. „Ohňostroje známe, ale barokní je úplně jiný zážitek. Jestli i příští rok budeme dělat barokní slavnost, určitě bude i tento ohňostroj." Barokní ohňostroj zakončoval celou slavnost a předcházel mu koncert v kostele. „Setkání dvou zážitků, varhanního koncertu s duchovním nábojem a následně zábava u barokního ohňostroje, nás nepotkává často," dodala Hutníková.