Jako první se představila Zlatíčka ze Stříbra s dirigenty Antonínem Bulkou a Františkem Kratochvílem a s několika překvapeními. „V polce Josefa Thumse se objevili v chodských krojích zpěváci z Klatov Pavel Ložek a Jiří Pfeiffer. Ten vzal poté dudy a zahrál a zazpíval několik chodských písní. Polku Josefa Poncara Choudouňská, kterou upravil Antonín Bulka pod názvem Da Capo, dirigoval syn slavného skladatele Josef Poncar mladší," uvedl Kratochvíl, který byl za ZUŠ Stříbro hlavním organizátorem akce.

Dalším překvapením byla známá skladba Julia Fučíka Starý bručoun, kde fagotové sólo virtuózně zahrál a ještě přednášku o fagotu přidal konferenciér přehlídky Jaroslav Kopejko, absolvent plzeňské konzervatoře a pražské AMU. „Obrovský úspěch opět slavila Fantasie z opery Bedřicha Smetany Prodaná nevěsta, kterou pro Zlatíčka napsal a dirigoval Antonín Bulka," dodal Kratochvíl.

Jako druzí se již poosmnácté ve Stříbře představili tachovští hudebníci s dirigentem Josefem Kadlecem. Podle organizátorů hráli výborně, přispěli ke skvělé atmosféře a moc se všem líbili.

Poté nastoupila klasická dechovka – Dechový orchestr Plzeňanka Základní umělecké školy T. Brzkové z Plzně. Program obohatili zpěvem a sólovým xylofonem.

„Měli úspěch, jen jejich vystoupení mělo být kratší, aby zbylo více času pro poslední orchestr – Big Band Konzervatoře Plzeň. Jejich vynikající vystoupení na vysoké profesionální úrovni bylo limitováno koncem v 17.30 hodin, kdy někteří umělci museli odjet za svými povinnostmi do divadla. Přesto jejich třicetiminutové vystoupení nadchlo ty posluchače, kteří zůstali do konce," doplnil Kratochvíl.

V sále kulturního domu nechyběla výstava prací žáků základních uměleckých škol nazvaná U nás na západě, která byla vystavena letos v únoru v Senátu PČR v Praze. Pořadatelem byl stejně jako loni senátor Miroslav Nenutil a Základní umělecká škola Stříbro.

Chyběla ohlášená výstava hudebních nástrojů Amati z důvodu účasti všech výstavních skupin na veletrhu v Německu. Krasličtí pozdravili přehlídku dárkem, který převzal ředitel ZUŠ Stříbro František Kratochvíl.

„Na závěr je třeba poděkovat předsedovi občanského sdružení Zlatíčka ze Stříbra Milanu Žemličkovi, všem rodičům, kolegům, příznivcům a kamarádům, kteří přípravě přehlídky nezištně věnují desítky hodin práce ze svého volna. Poděkování patří také MKS Stříbro za přípravu kulturního domu. Jsme rádi, že XX. přehlídka mládežnických orchestrů ve Stříbře se velice líbila laické i odborné veřejnosti a že se dobře hrálo všem účinkujícím," dodal ředitel umělecké školy a hlavní organizátor

Akci podpořil také Plzeňský kraj a uskutečnila se pod záštitou poslance parlamentu Václava Votavy, náměstka hejtmana Plzeňského kraje Jiřího Stručka a starosty Stříbra Bohuslava Červeného. Mezi významné hosty patřil také senátor Miroslav Nenutil, Václava Zelenková z Krajského úřadu v Plzni, dlouholetý profesor plzeňské konzervatoře Jiří Pačes a Josef Poncar mladší, syn známého hudebního skladatele.