Krom Tachova Expediční kamera navštívila 
v únoru a březnu více než 150 měst v Česku a promítaly se ty nejlepší české i zahraniční filmy uplynulé sezóny, vítězné snímky z různých mezinárodních festivalů. Organizaci tachovské projekce měli na starost Jan Mařík s Pavlem Procházkou z občanského sdružení Orbita Hora Dlouhý Újezd. „Není to nijak náročné takovou projekci v kině zorganizovat. Jde hlavně o čas, který se tomu musí věnovat a o sehnání sponzorů. Ty ale máme tradiční a osvědčené zde na Tachovsku," uvedl Pavel Procházka.

Prvním filmem byl osmiminutový vizuálně propracovaný snímek Cesta domů, plný úžasných míst. Skot Danny MacAskill je jeden z nejlepších freestyle trialistů světa. Na svém kole předváděl dech beroucí umění. Sice šlo ve filmu o cestu domů, ale cesta zde byla okrajovou záležitostí. Především šlo o ukázky, mnohdy až neskutečných, kousků, skoků, letů a akrobacie na kole.
Diváci tachovského kina se také přenesli nad základní tábor pod himalájskou osmitisícovkou K2, a to pod křídly paraglidistů. Dva špičkoví paraglidisté, Juraj Kleja a Dalibor Carbol, se jako jediní dostali do těchto míst bez motoru na padácích. Cestou překonali 5000 metrů vysoké hřebeny a vzdušné víry je dokonce na dlouhou dobu od sebe oddělili, zamrzly jim baterie ve vysílačkách i v kameře.

Podle organizátorů bude zřejmě i letos divácky velice úspěšný film V kůži vlka po stopách Džingischána australského dobrodruha.  Tim Cope totiž putuje sám na koňském hřbetu mnoho měsíců z Mongolska přes Střední Asii až do Evropy. V tomto druhém díle se setkával s přátelstvím lidí žijících v tisícikilometrové stepi podél Bajkalu, kde velbloudi jsou univerzálním zvířetem pro domorodce. Zpracovávají z nich srst, maso, kosti, mléko, krev i trus. Dobrodruh Tim nese čtrnáctiměsíční putování stepí statečně. Jako o nejhorší cestě ale hovoří po přechodu hranic na evropský kontinent. Proplétá se po silnicích mezi auty. Zde druhý díl končí.

Kdo by ještě chtěl filmy vidět, má poslední možnost příští víkend na zakončení festivalu v Praze.