DJ

Zmínila tak jednu z hvězd festivalu. Xavier Baumaxa jedobře známý litvínovský písničkář a kytarista, který má za sebou již slušnou řadu alb a jeho písně plné slovních hříček má v oblibě mnoho lidí.

Páteční program nicméně otevřel českobudějovický reggae zpěvák Colectiv, následovali DJ John Weah, DJ Sens, projekt Hiffi and MC Jacob nebo projekt Drama Jacqua bubeníka Thoma Heriana. Po půlnoci ještě zahráli DJ Crash and MC Shary a DJ David Black.

Sobota frčela

Festival pokračoval opět v sobotu odpoledne. To na pódium nastoupila tachovská formace The New Morning a následovala ji mladičká kapela Y?. Po ní se na pódium dostalo experimentální seskupení Orchestra. V podvečer se představil již zmíněný Baumaxa. Vystřídala ho funk-rapová kapela BT'n'J, která se rozhodla prorazit do světa s novým stylem, který členové nazvali Německá dechovka s prvky anglického golfu.

Vítěz

Večer pak patřil i pražskému zpěvákovi, producentovi, MC, DJ v jedné osobě Mr.Cocomanovi a jeho koncertní kapele Solid Vibes. Na festival navíc dorazil se speciálním hostem, kterým byl Dr.Kary! Připomínáme, že Mr.Cocoman zažil velmi úspěšný rok 2011, který byl završen oceněním Anděl 2011 v kategorii Reggae a Ska.

Ještě v noci si posluchači užili formace El Gato Negro, přažskou Hentai Corporation či projekt DJe Howsky DC, Le Pneumatiq.

Vychází z Lastbellu

Festival pořádalo občanské sdružení PrvníPěší.cz ve spolupráci se skupinou Embrio. Pořadatelé tak volně navazují na projekt Lastbell, který po několik let pořádali studenti tachovského gymnázia. „Minulý rok mě oslovili kluci z Embria, protože chtěli udělat nějakou větší akci," zmínil v krátkosti historii pořadatel Matouš Horáček. „Od začátku jsme chtěli, aby na festivalu nehrály kapely, které hrají všude jinde. V tomto směru chceme být originální. Přivážíme kapely, které hrají různé žánry," podotkl. „Program Zvuků léta jsme koncipovali tak, aby si každý návštěvník našel to své."

Mají plány

Pořadatelé se do příprav pustili už na konci září loňského roku. „Zajišťovali jsme kapely a další záležitosti, abychom věděli, s čím máme počítat," uvedl Horáček, který už má v hlavě plány na příští rok. „Rozhodně bychom chtěli přivést nějakého zahraničního interpreta. Přál bych si například Gogol Bordello. To jevýchodní muzika, která je hraná na akustické nástroje, ovšem na pódiu kapela předvádí absolutní taneční peklo. Balkánská hudba se vším všudy," zasmál se.

Festival je neziskový a veškeré získané finance půjdou na pořádání dalších kulturních, společenský