První se věnuje podvodní fotografii Ivana Vychodila. Druhá přináší pohled na historii potápěčské techniky, dýchacích přístrojů, pouzder na kamery a fotoaparáty a další mechanismy. Vystavujícím sběratelem je Miroslav Lukáš.

„Před patnácti lety jsme tady v muzeu udělali první výstavu věnovanou PAFu a tím tradice výstav začala. Dnešní výstavy jsou dalším pokračováním," uvedla ředitelka muzea Jana Hutníková. Oběma autorům předala pamětní plakety.

„Fotím, protože mě to baví. Občas i do šuplíku. Když mě ale oslovil Bohouš Kráčmar, abych připravil výstavu, tak mi udělal strašně dobře. Chvíli jsem přemýšlel, zda na to vůbec mám. Mám totiž obrovský respekt k těm, kdo jsou schopní udělat takové fotky, jaké jsou na výstavě v PAFu," řekl autor snímků Ivan Vychodil.

S potápěčskou technikou do muzea přijel Miroslav Lukáš až z Olomouce. „Když jsem byl osloven, abych ty staré krámy sem přivezl, tak jsem trochu váhal. Jsou to takové moje poklady, protože každý kousek, který získám, má svojí historii," vyprávěl Lukáš s tím, že většinou mu oslovení majitelé starých dýchacích technik a přístrojů řeknou, že to vlastně před týdnem nebo čtrnácti dny vyhodili, když například uklízeli. „To mě nastartovalo k tomu, že jsem začal oslovovat staré potápěče, jestli jim něco historického nezůstalo," dodal k začátkům svého sběratelství.

Obě výstavy v muzeu potrvají do 24. dubna.