Na v pořadí již osmnáctém koňském bálu se nejen tančilo na country hudbu, ale uskutečnila se zde i prezentace nově připravovaných jezdeckých stezek v délce tří set kilometrů.

„Návštěvníci bálu si mohou poslechnout živou kapelu Náhodné muzikantské uskupení, zatančit si společně country tance a ti, kdo nejsou moc zdatní v těchto tancích, se mohou o přestávkách zapojit do jejich výuky," sdělila organizátorka Libuše Sittová.

Na koňský bál se sjíždí již několik let řada milovníků country. Návštěvníci přijeli i ze Štědré, Mariánských Lázní a okolí. Organizátoři byli spokojeni, hojná účast lidí jim udělala velkou radost.

„Koňský bál se opět vydařil. Jsme téměř pravidelnými návštěvníky této specificky zaměřené zábavy. Musím ocenit výbornou organizaci zábavy s možností výuky country tanců, různých zajímavých vystoupení, ukázek a soutěží s doprovodem hudby," vyjádřila svůj obdiv účastnice bálu, Gabriela Černá.

Součástí koňského bálu byla také prezentace nově připravovaných jezdeckých stezek propojujících Středočeský kraj a Bavorsko přes severní Plzeňsko a Tachovsko. Jde o společný projekt podpořený z Programu rozvoje venkova, na kterém se podílí Místní akční skupiny Český Západ – Místní partnerství jako koordinátor projektu a dále MAS Český les a MAS Světovina. Hlavním cílem projektu je vytvoření turisticky atraktivní hippostezky, která bude propojovat zhruba třicet farem a rančů ze dvou set hippostanic, které jsou v kraji. Návštěvníci bálu dostali již u vchodu mapu jezdeckých stanic, vydanou v polovině letošního roku Plzeňským krajem a mohli se také zúčastnit tomboly o zajímavé ceny, nebo několika soutěží.

„V současné fázi vyhledáváme vlastníky pozemků, kudy povede plánovaná stezka a dojednáváme s nimi podmínky spolupráce," vysvětlila Miroslava Válová, předsedkyně MAS Český Západ – Místní partnerství. Podle jejích slov bude celý projekt dokončený v polovině příštího roku.

„Nyní čekáme na vyjádření oslovených majitelů stanic. Mapujeme také terén a prostupnost tras," informoval Deník zástupce MAS Český les Jiří Baier.

Iveta Luňáková