Plzeňanům – manželům Martině Kožíšek Ouřadové a Vladimíru Kožíškovi – byl inspirací starý cestopisný deník plzeňského profesora botaniky Františka Malocha. Podle jeho fotografie vytvořili loutku a spolu s ní a fotografickou technikou se pěšky vydali po cestě, kterou František Maloch absolvoval v roce 1916. Vše zapisovali a fotografovali. Staré Malochovy zápisky a světelné obrazy doplnili svými postřehy a fotografiemi i ilustracemi Evy Sýkorové. Vznikla tak kniha Šumava Františka Malocha s podtitulem Ke kolébce zlatonosné Otavy. „Knihu v úterý 18. dubna v 18 hod. pokřtíme v kavárně areálu DEPO2015,“ zve veřejnost Vladimír Kožíšek. „A vstupné se neplatí,“ dodává.

Součástí slavnostního večera bude projekce videoklipu o výrobě loutky a fotografií z knihy. Ukázky z knihy přednese herec Antonín Kaška, o hudební doprovod se postará plzeňský muzikant Déma s projektem Démophobia. Zazní i písničky z jeho nového alba Třetí poloha. Křtu se mimo jiných zúčastní i pravnučka Františka Malocha, lékařka Blanka Malochová a botanička Zdeňka Chocholoušková, proděkanka Fakulty pedagogické Západočeské univerzity v Plzni, která na knize spolupracovala.

Na křtu bude možné knihu koupit za zvýhodněnou cenu. Naši čtenáři ji však mohou získat v soutěži. 

Soutěž

Otázka: Víte, kde v létě roku 1916 František Maloch svou pouť Šumavou odstartoval?

Odpovědi zasílejte do pondělí 17. dubna na mail kultura.zapad@denik.cz. Knihou odměníme správnou odpověď, která dorazí 50. v pořadí. Jako předmět zprávy napište Soutěž Šumava Františka Malocha. V mailu uveďte své jméno, adresu a telefon. Výhra bude předána osobně na občanský průkaz.