Diváci se mohou těšit na největší hity Petra Nováka, ale také na písničky Marty Kubišové, či Václava Neckáře.

Medailonek legendárního zpěváka byl poprvé uveden v roce 2010 v divadelním klubu Západočeského divadla v Chebu. Pro velký zájem publika se jeho protagonisté rozhodli nápad prohloubit. Výsledkem je série koncertů a program Po špičkách 2012.

Kromě nezapomenutelných písniček se posluchači pořadu dozvědí také o tom, jaký byl Petr Novák rebel, těsně před maturitou vyloučený z gymnázia, jak s Karlem Slukou a Ivo Plickou zakládali první kapelu, jak se mu pomocí pánů Slámy a Černého podařilo proslavit v písních Já budu chodit po špičkách a Povídej.

Není náhodou, že v čele projektu stojí herec Západočeského divadla v Chebu (a zároveň host Divadla na Vinohradech či plzeňského Divadla Alfa) Petr Batěk. I Petr Novák se totiž svého času toužil stát hercem.

„Petra jsme si vybrali, protože jsme měli možnost ho poznat osobně a pro mě je to jedna z největších osobností uměleckého světa, se kterou jsem mohl sdílet jedno jeviště,“ svěřil se herec, kterého si mohou pamatovat také návštěvníci mosteckého divadla, kde byl dříve v angažmá, či z několika rolí také televizní diváci. „Hráli jsme s Petrem Novákem a George & Beatovens několikrát jako předkapela. Nejdříve se skupinou The Hind Window a potom i s The End of Colours (The Doors revival). Poslední koncerty nám zrušila Petrova smrt. Už ve chvíli, kdy jsem s ním mluvil v zákulisí, jsem věděl, že na něho hned tak nezapomenu,“ doplnil herec a hudebník.

Program Po špičkách je podle Baťka v podstatě koncert složený z písní Petra Nováka. „Objeví se v něm také písně Marty Kubišové a něco málo od Václava Neckáře. Mluveného slova bude v tomto pořadu poskrovnu. Přejeme si, aby nová generace poznala také písně, o kterých se dnes už moc neví. Jedná se o vzpomínkové koncerty – Petr si vzpomínání zaslouží,“ vyznal se herec chebského divadla.

Repertoár si protagonisté pořadu sestavili sami. „Projekt Pokoj č. 26 vznikl původně jako jednorázový medailonek, který se uskutečnil v den výročí Petrových narozenin v Západočeském divadle v Chebu. Potom si nás pozvali na další dvě akce a protože měly všechny koncerty velice příjemnou atmosféru, rozhodli jsme se, že si prostě budeme dělat radost častěji,“ vysvětlil Batěk.

Kromě něj najdeme v Pokoji č. 26 zpěvačku Annu Baťkovou (Buster Nixon, mimo jiné nazpívala s Danem Bártou hymnu projektu Plzeň hlavní město kultury – Nebe nad Plzní). Dále se představí herec, muzikant a skladatel Jindřich Skopec, Miroslav Šebek (sólová kytara, Marek Guldan (basa), Václav Křivanec ml. (sólová kytara), Lucie Marková, nebo Tomáš Alferi a Mcí Mocík (bicí nástroje).

Jako hosté v projektu občas vystoupí také herci Jarmila Šimčíková či Pavel Marek.

Tour Po špičkách 2012 se představí v několika městech: 18. února Plzeň (Music Café Mlýn, 21 hodin), 23. února Cheb (KC Svoboda, 20), 16. března Most (Divadlo Rozmanitostí, 19), 13. dubna Plzeň (Music Café Mlýn, 21), 15. dubna Ostrov (klášterní areál, 17), 15. dubna Karlovy Vary (Divadlo Husovka, 19), 22. května Praha (Carpe Diem, 20), 16. června Žatec (nádvoří pivovaru, 16).