Do letošního už šestnáctého ročníku krajského kola určeného pro Plzeňský a Karlovarský kraj se zatím přihlásilo dvanáct soutěžních snímků. „Přesný počet přihlášené tvorby ještě neznám, letošní ročník byl první, kdy se soutěžící mohli přihlásit i přes webový portál. Zatím mohu říct jen to, že se nepřihlásili dlouholetí soutěžící, naopak ale zase přibyli někteří noví,“ řekla Tachovskému deníku Alena Mautnerová z Městského kulturního střediska Tachov, které je pořadatelem soutěže.

Ani dobré umístění v krajském kole ale pro tvůrce filmů ještě neznamená, že s filmem postoupí do celostátního kola soutěže. „Porota v krajských kolech doporučuje filmy do předvýběru celostátní soutěže, ze kterého se teprve vybírá, co se bude na celostátní soutěži promítat,“ vysvětlila Alena Mautnerová a dodala, že největším úspěchem pro místní filmaře byla zlatá medaile, kterou vloni získal David Morgenstein v celostátním kole, do kterého se svou tvorbou probojoval.

Dokumentární snímky, reportáže, videoklipy a další filmové formáty připravené neprofesionálními filmaři posoudí odborníci. Do křesel porotců opět zasednou: Simona Oktábcová, režisérka, Jan Loučím, režisér a Stanislav Polauf, filmový publicista.

Letošní ročník soutěže neprofesionálních filmařů je poznamenán hned dvěmi nešťastnými událostmi, a to úmrtím jednoho z krajských pořadatelů a také dlouhodobou nemocí a hospitalizací dalšího organizátora soutěže z Ústí nad Labem.

Celostátní soutěž se pak koná v Ústí nad Orlicí ve dnech 16.–17. června 2017.

Seznam přihlášených snímků:

PŘÍBĚH PAMÁTNÍKU BITVY U DOMAŽLIC, dokument
Jan Novák, Domažlice

CEBU – RÁJ POTÁPĚČŮ, reportáž
Robert Janda, Tachov

OCEÁN UPROSTŘED ČECH, dokument
Antonín Hříbal, Chodová Planá

POUSTEVNÍK OD SVATÉ APOLENY, dokument
Antonín Hříbal, Chodová Planá

LIMITY VNÍMÁNÍ, videoklip
Václav Baron, Horažďovice

XV. ČESKÝ ZIMNÍ SRAZ TURISTŮ, reportáž ‘
Jan Novák, Domažlice

BUDEME REJDIT, videoklip
Jiří Kotas, Vladimír Hosnedl, Plzeň

BAHENNÍ BUBLIFUK - SOOS, dokument
Antonín Hříbal, Chodová Planá

PŘÍBĚH MODLITEBNY, dokument
Jiří Flaška, Cheb

NA VRCHU ŠIBENIČNÍM, dokument ‘
Antonín Hříbal, Chodová Planá

DYLEŇ, dokument
Jiří Flaška, Cheb

BAŽANTOV, dokument
Antonín Hříbal, Chodová Planá