Festivalové začátky v Konstantinkách ale nebyly jednoduché. Začínalo se v roce 2003 od úplné nuly. Právě v roce 2003 vystoupil Honza Vyčítal a Greenhorns v rámci oslav dvoustého výročí lázeňství. Koncert ukázal, že o kulturní aktivity je slušný zájem. Postupně tedy vznikaly akce, které by se s troškou nadsázky daly nazvat festivaly a které postupem času získaly na kvalitě, slušnou návštěvnost a dobré jméno v regionu.

Nejmladším festivalem je právě U Pramene s jedenáctiletou historií. Další projekt, Revival fest, bude mít 10. a 11. července dvanáctou reprízu a country folková Lázeňská struna letos 8. srpna slaví třinácté narozeniny.

U Pramene

Sobotní festival U Pramene se bude konat tradičně na open air scéně u kulturního domu a v případě velmi nepříznivého počasí se přesune do kulturního domu. Program jedenáctého ročníku nabízí spoustu hudebních dobrot.

14:00 Hromosvod
Festival odstartuje folkrocková partička zkušených muzikantů z Prahy slavící letos dvacetiny společného hraní. Kapelníkem je Ondřej Fencl (hraje dále s Marsyas, 5P Luboše Pospíšila, Vladimírem Mertou atd.). Hromosvod hraje našlapaný písničkový folk-rock, který se díky nástrojovému obsazení a aranžérské pestrosti mírně vymyká tradičním proudům, ale nezabředá do bezbřehé alternativy. Kapela se umístila v několika žánrových soutěžích, má za sebou přes 300 koncertů a čtyři vydané CD.

15:30 Schodiště
Historie skupiny se píše od roku 1983 s původním názvem Na horu po schodišti dolů band. Schodiště nestačí slyšet, musí se i vidět. Žánrové rozpětí v posledních letech nabralo nových rozměrů. Kapela si bere z nepřeberného množství hudebních stylů vše, co jí přijde pod ruku, aby se nakonec vždy pokorně vrátila k tomu, čemu se říká písnička. K tomu neodmyslitelně patří texty, lehce sarkastické, černěhumorné i dojemné, prožité či vymyšlené, stále brousící ve vodách všedních malostí i velikostí toho, co zrovna žijeme.

17:00 Garage & Tony Ducháček
Česká rocková legenda zavítá do Konstantinek poprvé. Historie pražské kapely sahá až do roku 1979, kdy byla založena basákem Ivo Pospíšilem přímo v jedné garáži na pražském předměstí. V průběhu 80. let Garage (tehdy pod názvem Garáž) patřila k nové generaci mladých nezávislých kapel inspirovaných punkem, postpunkem, pub rockem a novou vlnou. Písničky a hudba Garage jsou stavěné na osobnosti charismatického zpěváka Tonyho Ducháčka, který je také autorem většiny textů založených na unikátním periferním slangu se spoustou poetické imaginace. Barva Ducháčkova líného hlasu připomínajícího baryton je podobná hlasu Lou Reeda. Po revoluci 1989 zažila Garage jakýsi vrchol své kariéry. Rozsáhle vystupovala a cestovala po Čechách a západní Evropě. Hrála na hlavních festivalech ve Francii, Švýcarsku, Rakousku a v Belgii. V červnu 1991 Garage koncertovala v newyorském Central Parku v průběhu festivalu Summer stage. S písní Berlin vyhrála v hitparádě Radia France International cenu za nejlepší zahraniční píseň (1993) a následně byla pozvána na festival do Cannes a byla prezentována MTV Europe.

18:30 Vintage Wine
Veselý a svižný irský folkrock v sukních, to je kapela Vintage Wine, která se zformovala z kapely Neon Black. Mísí v sobě rockovou dravost s melodikou a energií irské a skotské muziky, kterou sami nazývají Celtic Trash-folk. Za čtyři roky již stihli nepřeberně festivalů a akcí. V roce 2012 vydali debutové album Drums and Guns. V těchto dnech kluci dokončují své druhé CD. Na letních festivalech patří k velmi vyhledávaným kapelám.

20:00 Lester Jackman Band
Originální karibské reggae v mezinárodním seskupení (Trinidad Tobago, USA, Alžírsko, Česko) na festival přiveze jediný zahraniční účastník, Lester Jackman. Narodil se na souostroví Trinidad a Tobago, ale od svých 15 let žil v USA, kde vystudoval piano na Berklee College of Music v Bostonu. Později se vrátil ke svým kořenům – stylům reegae a calypso a virtuózně ovládl domorodý nástroj steeldrums. Momentálně žije ve Skandinávii, kde má kapelu Bag of rhythm. Česko navštěvuje celkem pravidelně a vystupuje zde s kapelou kolem Petra Eichlera, bubeníka legendární bigbeatové éry (George and Beatovens) a s jeho syny, hráči převážně pražských jazzových klubů, Markem Eichlerem a Petrem Eichlerem jr. Koncert plný blues a reggae v nezaměnitelné a energické podobě navodí chvíle karibské pohody.

21:30 Mr. Cocoman a The Solid Vibes
Mr. Cocoman (Adam Lanči) je zpěvák, producent a písničkář. První kapelu „Vokokos" založil v roce 2001. V roce 2006 začal vystupovat sólově a založil doprovodnou kapelu Solid Vibes, se kterou odehrál řadu koncertů v Česku i zahraničí, zúčastnil se několika soutěží a dvakrát reprezentoval českou reggae scénu na největším evropském reggae festivalu Rototom Sunsplash ve Španělsku. S kapelou Solid Vibes natočil v roce 2009 krátkou desku „Stay Strong", která vzbudila mezinárodní ohlas. Několik let se soustředil na podporu nových tváří na česko-slovenské scéně. Byl také hudebním producentem kapely Švihadlo. V roce 2013 vydává svojí první sólovou desku s kapelou Solid Vibes „Zázraky", za kterou právem získal žánrové ocenění Anděl 2015. Jeho neortodoxní pojetí a často až folkové texty kombinované s tanečním rytmem dnes oslovují stále více posluchačů napříč hudebními škatulkami. Do éteru se mu jako jednomu z mála z reggae scény podařilo prorazit v loňském roce s hitem Stoupám.

23:00 Burma Jones
Je to neuvěřitelných 22 let, co plzeňská skupina Burma Jones dobývala republiku hitem Samba v kapkách deště. S touto skladbou a dalšími hity (Cesta je dlouhá, Everybody's Dancing, Potkáme se v nebi, Stopy, Nebe, peklo, ráj…) bodovala téměř ve všech tehdejších hitparádách a její písně hrála všechna tuzemská rádia i televize. Během jediného roku (1993) vydala kapela dvě alba: Everybody's Dancing (únor '93) a Římská 2 (listopad '93), což se ve světě pop music dělo a děje velmi zřídka. Ve stejném roce získala Burma Jones ocenění Grammy (dnes Anděl) za objev roku a to přitom v této kategorii byly nominovány takové hvězdy jako Lucie Bílá, Kamil Střihavka, Shalom s Petrem Mukem a další plzeňská kapela Alice s Danem Bártou! Zpěvák Bohouš Josef byl navíc ve stejné anketě nominován na zpěváka roku. Slibně rozjetá kariéra byla však víceméně ukončena v následujícím roce, kdy z kapely odchází její zakladatel, autor a spoluautor téměř všech hitů, kytarista Vašek Křivanec a zanedlouho i bubeník Marcel Mersi Marek (Děda Mládek Illegal Band). Trvalo celých 20 let, než se autorská dvojice Křivanec/Josef opět sešla a navázala tak na minulou úspěšnou éru. V roce 2013 se pak kompletní Burma Jones rozhodla oslavit dvacetileté výročí od vydání svých dvou prvních alb návratem na českou hudební scénu v její nejznámější sestavě (B. Josef, V. Křivanec, S. Němeček, M. Marek a J. Brabenec).

Karel Týzl