Pojem Stříbrský ostrůvek, též Sulislavský národnostní ostrůvek, vznikl v dobách dávno minulých, kdy se tehdy jednalo o několik sousedských obcí v okolí Stříbra, tehdy to byly obce Sulislav, Sytno, Svinná, Vranov a Butov.

V těchto místech si až do počátku 20. století udrželo převahu české obyvatelstvo se svými zvyky, kroji i jazykem. „Vztahy mezi těmito obcemi jsou stále dobré a udržujeme je. Každý rok převezme jedna z obcí pomyslnou štafetu a v jediném sále, který je jen v obci Vranov, uspořádá bál. Vloni to byla přímo obec Vranov, letos je to Sulislav. Proto dnes večer předám štafetu dále já, a to starostovi Sytna," uvedl starosta Sulislavi Milan Strohschneider.

K tanci i poslechu hrála skupina Jenny Párty Band, tématem večera byla 70. léta a tančilo se hned od začátku. „To je zásadní rozdíl mezi obcemi a městy. Všiml jsem si, že ve městech se chodí na plesy pozdě a ještě návštěvníkům dlouho trvá, než vůbec jdou na parket. My, co jsme tady z ostrůvku, se prostě jdeme bavit hned, proč čekat dvě hodiny, než začít tančit. Myslím, že lidé z obcí jsou spontánnější," řekl Radek Špatenka ze Svinné.

Původem ze Sulislavi, dnes už obyvatelka Úlic Dana Strohschneiderová se také přijela podívat. „Ráda se vracím, mám zde na ostrůvku spoustu přátel i rodinu. Navštěvuji všechny akce, pouť, masopust, ples a podobně," usmívala se návštěvnice.

Sulislav zastupoval i jeden z novějších obyvatel František Netal. „Na tomto plese jsem byl poprvé vloni. Lidé tu spolu hodně drží, na vesnici jsou ty vztahy lepší, než ve městech. Těším se i na masopust, který bude první den v březnu, vymýšlím masku. Ale letos mám nové motto, pít budu pouze ob tři domy, to se jinak nedá," smál se vesnický nováček, který se přistěhoval do Sulislavi z Plzně.

Obec Sulislav tímto zve na podívanou 1. března od 13 hodin, kdy obcí bude procházet masopustní průvod. Ten se tam koná už více než dvě stovky let.

Martina Sihelská