Filmy autorů ze dvou krajů soutěžily v tachovském kině Mže o postup do předvýběru na celostátní klání. V sobotu se konalo krajské kolo neprofesionální filmové tvorby Český videosalon. V Tachově se takto promítaly krátkometrážní dokumenty, reportáže nebo klipy už podvanácté. Organizátorům se nakonec sešla rovná dvacítka snímků a porota ocenila reportáže, dokumenty i videoklipy. Nejlépe hodnocenou reportáží byl snímek Slavomíra Kozáka přinášející pohled na soutěž v terénní lukostřelbě s názvem Memoriál Michala. „Film není o Michalovi, ale o lukostřelbě. Je v něm ukázáno, že lukostřelba je zajímavá disciplína, které se věnují malí i velcí. Navíc soutěž probíhá v přírodě a je tak vlastně i procházka," sdělil Deníku neprofesionální filmař Kozák. Film se podařilo autorovi sestřihat za dvě odpoledne a právě střih byl porotou hodnocen velmi pozitivně. Vítěz v kategorii reportáž není na Českém videosalonu žádným nováčkem. Jeho filmy posuzovala porota hned na prvním ročníku před dvanácti lety. „Šlo o film Jana a Michal a pojednával o tom, jak se tahá koňmi dřevo v lese. Film se pak promítal na celostátním kole," dodal Kozák.

Na filmařskou soutěž přijel i Karel Ondrejčík z Nýřan, který spolu s Janou Bicanovou natočili snímek o historii i současnosti tamního sboru dobrovolných hasičů. Na videosalonu jsou nováčky a film byl do soutěže zařazen takřka na poslední chvíli. Promítal se jako poslední. „Jde o druhou část hraného dokumentu nebo filmu," řekl Ondrejčík. „Do soutěže jsme šli, když už jsme tomu věnovali tolik času a stálo to nemalé úsilí. Neměli jsme zrovna lichotivé hodnocení a odnášíme si poučení, že méně je někdy více. Už se těšíme na další ročník soutěže," uzavřel Ondrejčík z Nýřan.

Filmy hodnotila porota v čele s předsedkyní Simonou Oktábcovou (režírovala například televizní cykly 13. komnata nebo Neobyčejné životy). A dále zasedli režisér Jan Loučím a filmový publicista Stanislav Polauf.

Videosalon v Tachově:

Reportáž:

1 – Memoriál Michala, Slavomír Kozák

2 – Bílí indiáni, Jan Novák

3 – Špacír po Zlaté cestě, František Soukup

Dokument:

1 – cena neudělena

2 – Krajinka v zimním hávu, Antonín Hříbal

3 – Bohuslavský svatý Jiří, František Soukup

Videoklip:

1 – cena neudělena

2 – Starý dobrý časy, Jiří Kotas, Vladimír Hosnedl, Miroslav Juhos

3 – Volkmen – narcis, Václav Baron

Čestné uznání udělila porota filmu:

Kříž a pieta Johana Georga Böhma autora Jana Práška.