„Jednalo se o ples sdružení přátel školy. Vše probíhalo naprosto v pořádku, lidé tancovali a celkově večer provázela dobrá nálada. Po skončení jedné písničky se šel pětapadesátiletý muž posadit, ale najednou zkolaboval,“ nastínila celou věc starostka Halže Jana Kiššová.

Muže na zábavě postihla náhlá srdeční příhoda, dostal silný infarkt a upadl do bezvědomí.
V sále samozřejmě zavládl velký strach o mužův život. Ale přeci jen se našli lidé, kteří si zachovali chladnou hlavu a okamžitě začali jednat. „Díky bohu, že se na plese nacházeli také dva hasiči. Jeden dobrovolný, druhý pak profesionální. Ti muži poskytli první pomoc a společně s dalšími se o něj postarali až do příjezdu záchranářů,“ dále popsala Kiššová.

Čtete také: Přítelkyně muže stiženého infarktem: Poděkování patří všem, kteří se podíleli na resuscitaci

Osoba v bezvědomí nakonec musela být transportována letecky do nemocnice. Jedno je ale jisté. Svůj těžký zdravotní stav dotyčný přežil jen díky včasnému a rychlému jednání hasičů, kteří se přišli na ples bavit. „Největší zásluhy na tom bezesporu mají právě tito dva hasiči. Kdyby nebylo jich, je možné by se ples změnil v jedno velké neštěstí. To konstatoval i lékař, který přijel se záchrannou službou. Veřejně poděkoval, jelikož se jednalo o opravdu profesionální práci. Já osobně jsem tímto skutkem také nadšena. První pomoc by sice měl zvládat snad každý z nás, ale ve chvíli, kdy jí je opravdu potřeba, je to těžké. Zachránit lidský život není nic lehkého. Chtěla bych oběma mužům poděkovat. Jsem velmi ráda, že se mezi námi nacházejí takovéto osobnosti,“ dále řekla Jana Kiššová. Jak dále zmínila, poděkování se dvojice dočká i oficiální cestou na Obecním úřadu v Halži.

Přímo z pódia celou událost sledovali muzikanti. „Dohráli jsme písničku a najednou v sále vypukl neobvyklý ruch. Jeden z návštěvníků zkolaboval, ale prakticky ihned mu začali ostatní pomáhat,“ popsal Pavel Novohradský. „Bylo to spontánní, příkladné a vše vygradovalo, když za chvilku přijeli záchranáři. Klobouk dolů, přijeli opravdu rychle,“ dodal.

Jako muzikant, jak sám řekl, se už setkal s lecčím, ale sobotní zážitek patří zatím k nejsilnějším. „Asi největší dojetí vyvolalo poděkování lékaře záchranné služby, který do mikrofonu na pódiu řekl, že hosté v sále tomu muži zachránili život. A pak celý sál začal spontánně tleskat.“

Jak se Deníku podařilo dále zjistit, muž transportovaný vrtulníkem do nemocnice, se nakonec z vážného zdravotního stavu dostal. Podle dostupných informací je již v pořádku, vnímá a komunikuje. Jak ale zmínila jedna členka rodiny, celá záležitost by mohla skončit o poznání smutněji, pokud by nedošlo k téměř okamžité masáži srdce.