V kategorii starších žákyň se mezi 50 sprinterkami prosadila v běhu na 150 metrů Andrea Gabrišková a získala zlatou medaili ve vynikajícím čase 19.15 vteřiny, kterým se zařadila na aktuálně 6. místo českých tabulek. Andrea dále přidala bronzovou medaili ve sprintu na 60m ve výborném čase 8,00 vteřiny. Zde podlehla mimo jiné další domácí sprinterce Kláře Sobotkové, která ve schodném čase obsadila stříbrnou pozici.

Zlatou premiéru si odbyla překvapivě ve výšce starších žákyň Šárka Vokrojová výkonem 141 cm. Pro Šárku je toto jistě povzbuzením do dalších závodů, jednalo se o její třetí závod v této disciplíně.

Stříbrnou medaili vybojovala Daniela Furstová v běhu na 800 m. Daniela od března trénuje ve skupině mimo jiné s českým rekordmanem Jakubem Davidíkem a její výkony letí raketově nahoru. Od začátku sezony si zlepšila osobní rekord o 15 vteřin na výborných 2:25.46.

Ve skoku dalekém žákyň předváděla daleké skoky Veronika Třísková, leč bohužel ty nejdelší skoky byly s drobnými přešlapy. Nakonec na zklamanou Veroniku zbyla pouze stříbrná medaile za výkon 520 cm.

Další dvě zlaté medaile v kategorii starších žákyň přidala vrhačka Carmen Schwarzová v hodu diskem a v hodu oštěpem. V běhu na 300 m starších žákyň obsadila Jana Malánová v čase 43,40 bronzovou pozici.

Z chlapců se při neúčasti Jakuba Davidíka nejvíce prosadil Matyáš Krejčí, který obsadil třetí místo v běhu na 300 m žáků v čase 40.15 a dále přidal stříbrnou medaili ve vrhu koulí s výkonem 9,98 metru. V běhu na 800 m se prosadil na bronzový stupínek Štěpán Trávníček v novém osobním rekordu 2:12.01.

Z prvního přípravného utkání mezi Tachovem a Karlovými Vary.
FOTO: Tachov zdolal v prvním přípravném zápase divizní Karlovy Vary

V závěrečných štafetách naprosto dominovali domácí sprinterky. Štafetu 4x60m vyhrál kvartet ve složení Malánová, Gabrišková, Třísková a Sobotková v čase 30,55. Zároveň se dívky tímto výkonem zařadily na první místo průběžných českých tabulek a v září při MČR budou patřit mezi aspirantky na medaile.

Pozadu nezůstala ani děvčata ve štafetě 4x300 m, která se představila ve složení Fürstová, Štěrbová, Suchánková a Gabrišková. Domácí žákyně suverénně zvítězily v čase 3:03,02. Ve stejné disciplíně žáků brali stříbrnou medaili domácí zástupci ve složení Roháč, Andrle, Krejčí a Trávníček.

Nejúspěšnější závodnicí se stala po zásluze Andrea Gabrišková, která si odnesla domů sbírku tří zlatých a jedné bronzové medaile. Současně se tímto závodem definitivně uzavřela nominace na Letní olympiádu dětí a mládeže v Brně. A zde se do závěrečné nominace Plzeňského kraje dostali žákyně Andrea Gabrišková, Jana Malánová, Nikola Steinerová, Veronika Třísková, Klára Sobotková, Carmen Schwarzová, Daniela Fürstová a žáci Jakub Davidík, Matyáš Krejčí a Štěpán Trávníček. Téměř polovinu krajské výpravy staršího žactva tvořili závodníci TJ Baník Stříbro.

Alexandr Matulka