Posledním velkým atletickým závodem letošního roku bylo finále českého poháru běžců v Pardubicích. Jako soutěž krajů se konalo v kategoriích mládeže. Za Plzeňský kraj startovali také závodníci z oddílu atletiky Baníku Stříbro Adéla Klečková, Karolína Hrubá, Tomáš Jaša, Daniel Čenščák.

Ranní start ve Stříbře v dešti nevěstil žádné pěkné závody. K překvapení všech je v Pardubicích čekalo polojasné počasí. Tratě jednotlivých kategorií byly vedeny na pardubickém závodišti částečně po Velké Pardubické.

Jako první se na start postavily starší žákyně Adéla Klečková a Karolína Hrubá. Běžely 2 300m. Naposledy startovala Adéla. Závod jí příliš nevyšel. Od startu se držela ve skupině, která uzavírala startovní pole, pozici se jí nepodařilo vylepšit ani při přeběhu překážek.Do cíle doběhla na 44. místě. O poznání lépe si vedla Karolína. Nezkušenost ze startů s velkým počtem závodnic ji přibrzdila, takže vyběhle kolem 20. místa. V čele závodu se rychle oddělila desetičlenná skupinka nejlepších závodnic. Karolína po menším propadu, se postupně začala propracovávat dopředu. Každý postup o jedno místo však stál mnoho sila rovněž délka tratě vykonala své. Po postupu na 15. místo se ve finiši propadla na 17. místo, které vzhledem ke konkurenci je dobré.

Největší nadějí stříbrských závodníků byl Tomáš Jaša. Tento starší žák v letošním roce podává velmi dobré výkony. Také on běžel 2300 m. V silném startovním poli vystartoval dobře.Věděl, že již patří ke špičce a může si dovolit pohybovat se v člení skupince. Ta čítala na počátku osm lidí. Tomáš se pohyboval na šestém místě. trochu zaváhal po jednom kilometru, kdy se od čela oddělil na před vedoucí závodník a potom další trojice, Tomáš postoupil na 5. místo. Postupně však začal náskok závodníků před sebou zkracovat. Na dlouhé cílové rovince se dostal postupně na čtvrté a pak na třetí místo. I když velmi zkrátil odstup od vedoucí dvojice, dostihnout se jí nepodařilo. Získal velice cenné třetí místo.

Další nadějí byl v kategorii dorostenců Daniel Čenščák. Také v této kategorii se sešla velmi dobrá konkurence. Daniel se držel v čelní skupince, z které však velmi rychle odskočil účastník mistrovství světa sedmnáctiletých. Za ním běžela čtyřčlenná skupinka. Čenščák trochu podcenil současnou trénovanost, která je zaměřena na vytrvalost, chybí trénink tempový. Propracoval se na druhé místo a běžel dobře. Zrychlení však přineslo únavu, která se projevila zejména v konci závodu. Nebyl schopen na rozdíl od soupeřů zrychlit a propadl se na šesté místo. I to je cenné vzhledem ke konkurenci. Výprava Baníku odjížděla z Pardubic spokojena a těší se na příští rok.