V polovině června tomu předcházelo Mistrovství ČR dospělých. Ve Vyškově se sešla elita, která ještě měla šanci splnit limity na Olympijské hry. Tomáš Jaša absolvoval svůj první start mezi dospělými. Čtrnáct soupeřů se mu postavilo na startovní čáru v běhu na 5000 m. Povzbuzen dobrým výsledkem na závodech Praga Academica chtěl zaběhnout dobrý čas i na těchto závodech. I když se běželo k večeru, bylo úmorné vedro nad 30 stupňů Celsia. První kilometr zaběhl Tomáš za 2:56 min., také druhý byl slušný, ale potom se začalo projevovat vedro a Tomáš na plánovaný čas ztrácel. Značně vyčerpán doběhl v čase 15:06,82 min., ale na dobrém sedmém místě, které je jistě úspěchem.

Ve dnech 23. a 24. června se konalo v Praze Mistrovství ČR dorostu a juniorských kategorií. Z Baníku Stříbro se zúčastnily tři závodnice – Veronika Matulková, Sára Holečková a Karolína Hrubá. První dvě jmenované jsou dorostenky, Karolína juniorka. Ta se rozmýšlela, zda startovat také v běhu na 3000 m nebo jen 800 m. Nakonec na radu trenéra běžela jen 800 m a jak se ukázalo, bylo to dobré rozhodnutí. Po dlouhé době běžela také takticky dobře a výsledkem byl bezproblémový postup z třetího místa v rozběhu dobrým časem 2:25,02 min. do finále. V něm si Karolína Hrubá vedla velice dobře. Dodržela stanovenou taktiku, závod si „vychutnala". Nenechala se strhnout k rychlému tempu a držela rovnoměrný odstup od vedoucí skupiny. To jí umožnilo finišovat a předstihnout ještě jednu soupeřku. Porazit ji dokázaly jen čtyři soupeřky, Karolína doběhla pátá ve vynikajícím osobním rekordu 2:19,99 min.

Sára Holečková závodila v hodu diskem. V kategorii dorostenek je prvním rokem, přesto již patří výkony do první desítky. Jejím cílem byl postup do finále. Při rozcvičování hodila hod na úrovni 34 metrů, lepší než osobní rekord. Potom začaly pracovat nervy. Ještě první hod dlouhý 30,60 m nebyl špatný, potom však Sáře „odešla" technika a nezlepšila se. Výsledkem bylo celkově 10. místo.

Vytížená byla Veronika Matulková. Startovala v hodu oštěpem. Také jí nevyšla technika na úrovni posledních závodů. Měla vyrovnané tři pokusy, nejdelší 32,47 m a skončila 12. Další disciplínou byl trojskok. Také zde měla vyrovnané výkony, proti zvyklostem se zlepšovala, výsledných 10,38 m však na postup do finále nestačilo, skončila jedenáctá.

Celkově lze hodnotit vystoupení stříbrských atletů jako úspěšné. Nyní čeká letní přípravné období a podzimní závodní období.

Vladislav Moravec