Letopočty se mění, jméno českého šampiona v cyklokrosu nikoliv.

Mistrovský dres si na trati v rodném Stříbře vybojoval v sobotu znovu suverénní Zdeněk Štybar a ziskem sedmého titulu tak vyrovnal historický rekord Radomíra Šimůnka staršího.

„Budu se ho snažit ještě překonat," potěšil staronový šampion v cíli rozjařené publikum.

Fanoušci tak mají naději, že populárního Štybyho, který má ve sbírce čtyři tituly mistra světa, uvidí v terénu i příští rok.

Stříbro si na domácím mistrovství vyjel Martin Bína, který si tak zajistil celkové prvenství v národním poháru Toi Toi Cupu. Třetí skončil v sobotu překvapivě Vojtěch Nipl, juniorský mistr republiky z roku 2009.

Jednoho z favoritů Radomíra Šimůnka totiž už v první polovině duelu zbrzdil nešťastný moment. Do zadního kola se mu namotala ochranná síť, lemující trať. Na bicykl se reprezentant vrátil s velkou ztrátou a z boje nakonec odstoupil.

Zato Štybar v závodě, který ve Stříbře pořádal jeho otec, jednoznačně dominoval. „Nejhorší to bylo před startem. Všichni čekali, že vyhraju," připustil jezdec stáje Omega Pharma – Quicsktep.

Ve třetím z osmi okruhů Štybar poprvé zaútočil, žádný z 51 soupeřů mu nestačil a pak už si jistě jel pro sedmé zlato, šesté v řadě.

„Ještě dvě kola jsem držel vysoké tempo a upevnil si vedení. Zbytek závodu jsem si už užíval," říkal diváky mocně povzbuzovaný šampion.

„Je to paráda. Vyhrát ve Stříbře pro mě hodně znamená. Na oslavu si dám skleničku šampaňského, ale v neděli se vrátím k přípravě na silniční sezonu," potvrdil Štybar, že se nadcházejícího cyklokrosového mistrovství světa za mořem nezúčastní..

Teprve 47 vteřin za vítězem proťal stříbrský cíl druhý Bína. „Po dvou letech, kdy jsem nezávodil kvůli zranění, je to skvělý úspěch, ale na Zdendovy nohy to ještě nestačilo," připustil v cíli Bína.

„Jak se Zdeňkovi přiblížit? Dál pracovat, ale to znamená ještě spoustu těžké roboty. Přesto je pro mě výkon na mistrovství spolu s výsledkem z posledního svěťáku v Římě povzbuzením před světovým šampionátem," podotkl svěřenec Vojtěcha Červínka. Trenéra, který předtím stál stál za největšími cyklokrosovými úspěchy Štybara. „Jestli mi něco trenér na Zdendu radil? Možná. Stejně to však nestačilo."

Vojtěch Nipl byl z bronzu nadšený. „Nic takového jsem nečekal. Tajně jsem pomýšlel na páté místo," řekl talentovaný mladík, který v pondělí slaví dvacetiny.