Soutěž, která je společná pro všechny věkové kategorie, je založena na systému bodování. Výsledek závodníka v každé věkové kategorii je přepočten na body porovnáním na světové výkony pomocí přepočítávacích koeficientů. Tak lze porovnávat třicátníka s šedesátníkem. O tuto statistiku se v průběhu roku i na konci soutěže staral Vladimír Sýkora a díky němu mohla být soutěž ihned po skončení závodu ve Stříbře vyhlášena. Stalo se tak tradičně v hospodě U Rumcajse v Těchlovicích.
Na vyhlášení soutěže přijali pozvání poslanec parlamentu Václav Votava, senátor Miroslav Nenutil, místostarosta Stříbra Martin Záhoř. Předávali diplomy a ceny za umístění.

Tak, jako se zvyšuje počet závodníků v bězích, zvyšuje se i počet účastníků při vyhlášení, hospoda byla plná. Podmínkou zařazení do celkového hodnocení byla účast alespoň na šesti závodech z celkových 21 závodů. Do vyhodnocení se započítává 15 nejlepších výsledků dle bodového ohodnocení.

Vítěz byl stejný jako v roce 2015 – Ivan David. Získal 11460,6 bodu a před druhým Josefem Zíkou měl náskok přes 500 bodů (10916,7). Ivan David měl velmi vyrovnané výkony, získával zejména v delších bězích. Josef Zíka trochu „prodělal" na menším počtu závodů – časově se práce někdy obtížně kloubí s tréninkem a závoděním. Vítěz několika předchozích ročníků Jan Flaks se stále drží na předních pozicích. Byl třetí a získal 10698,6 bodu. Do první desítky na čtvrté místo se probojoval třetí nejstarší závodník Václav Šůcha (10517,4 bodu). Nejstarší závodník Vladimír Tolar (76 let) obsadil 23. a druhý nejstarší Karel Böhm ve věku 73 let obsadil dobré 44. místo.

Z žen si nejlépe vedla Karolína Hrubá. Obsadila celkově sedmé místo ziskem 10117,9 bodu. Na rozdíl od Davida největší bodové zisky měla z kratších tratí. Se svým umístěním vzhledem k počtu závodů byla více než spokojena. Druhou ženou byla Pavla Stachová. K zisku čtrnáctého místa potřebovala 9034,9 bodu. Nejstarší žena z bodovaných, Jana Hrubá, se svými výkony vyhoupla na třetí místo v ženách a celkově na 15. (9015 bodů).
V různých závodech s různým počtem startů běželo 172 závodníků a závodnic, minimální počet šesti závodů absolvovalo 61 účastníků. Jediným, kdo absolvoval všechny, byl Lukáš Kopča, celkově pátý.

Letos se uskutečnila také soutěž Dětský běžec Tachovska 2016. Ta byla vyhodnocena už na podzim a do seriálu bylo zařazeno osm závodů, započítávalo se šest nejlepších výsledků. S přehledem vyhrál Štěpán Trávníček.
Celkové pořadí Dětského běžce Tachovska: 1. Trávníček, 2. Horňák, 3. Novák, 4. Matúš, 5. Stanislavský, 6. Kapolka, 7. Roučka, 8. Hudler, 9. Lácha, 10. Šroub, 11. Karnold, 12. Nejedlý, 13. Zavalený, 14. Holinka, 15. Lafata.

Pro příští rok se realizují některé změny. Proti současnému společnému vyhlašování se oddělí vyhlašování žen v samostatné soutěži. Přesto bude pro zajímavost vedena společná tabulka. Běhání se mezi ženami stává stále populárnější, takže si svoji soutěž zaslouží.
V současné době jsou závody v soutěži pořádány ve Stříbře, Kladrubech, Konstantinových Lázních, Chodové Plané, Plané, Tachově, v Přimdě. Do celkové struktury okresu chybí Borsko. Je předpoklad, že v roce 2017 bude uspořádán závod ve Stráži a tím by mapa okresu byla pokryta celá.
K účasti na závodech, kde jejich nedílnou stránkou je radost z běhání, zveme další zájemce.

Na závěr děkuji všem, kdo se na organizování závodů v jednotlivých místech podílejí, a jejich sponzorům.

Vladislav Moravec