V tuzemsku neobvyklý písčitý povrch ve spojení s řadou náročných skoků a neustálým stoupáním a klesáním umí potrestat jezdeckou chybu prakticky v kterémkoli místě trati.
Závodníci se snaží být neustále na pozoru, ale i tak zde bývá k vidění mnoho pádů, které nezřídka rozhodnou o výsledcích.
Tato těžká prověrka čekala také na piloty ze Stříbrska, kteří letos podávají stabilně výborné výkony a pevně se usídlili mezi nejlepšími v průběžném pořadí českého mistrovství.

Petr Smítka (KTM, Hulho Motocross Team) byl po třech závodech v MMČR dokonce na vedoucí pozici nejsilnější třídy MX1, když jeho náskok na obhájce titulu Martina Michka (Buksa/Ados KTM Team) činil pouhých pět bodů.
Jako aktuálně pátý muž pořadí přijel do Kaplice další z našich mladíků Rudolf Weschta (Suzuki, BV Racing). K vylepšení pozice by ale potřeboval z jihu Čech vydolovat vydatný bodový zisk, neboť na třetí místo zkušeného Petra Bartoše (KTM, Orion Racing Team) mu chybělo 24 bodů.
První jízdu nejlépe odpálil Jaromír Romančík (Suzuki, Team MAX 2), ostatní favorité mu v patách, nikdo nezaváhal. Smítka byl po prvním kole pátý, Weschta hned za ním. Romančík jel první polovinu jízdy nejrychleji a vytvořil si náskok. Pak se ale do jeho jízdy vloudily chybičky, tempo mírně kleslo, otevřela se šance Michkovi. A úřadující mistr republiky skutečně lídra dotáhl a posléze i předjel.
Za nimi se dařilo Smítkovi, který se vytrvalým tlakem ocitl několik kol před koncem taktéž za zády Romančíka. Ten mu po chvíli drobným pádem daroval svou druhou pozici, což byla poslední změna na čelních místech. Kvalitní výkon na složité trati předvedl Weschta a dojel na slušivém pátém místě s malou ztrátou na jezdce před ním.

Nad Michkovým vítězstvím však zůstal stín pochybností. Kontroverzi způsobilo údajné nesportovní chování, kdy dle svědků Michek (a po něm i Václav Kovář) při stíhání Romančíka nerespektoval pohybující se výstražnou žlutou vlajku v místě nehody a zdolal terénní překážku skokem. Za toto nebezpečné porušení pravidel mu hrozila bolestivá ztráta 10 pozic v cíli, ale jury k trestu překvapivě nepřistoupila a „vyřešila" záležitost domluvou. Věřme, že pro tento milosrdný dar 17 bodů ve prospěch jezdce týmu titulárního sponzora šampionátu byly vážné sportovní důvody a že právě tyto body nebudou rozhodujícími v letošní vyrovnané bitvě o titul.

Druhý start vyšel perfektně Weschtovi, který měl rychlou reakci a chvíli vedl. V první těžké zatáčce ale upadl a přes něj hned několik dalších jezdců vč. Romančíka a Kováře. Největší favorité Smítka s Michkem projeli kolem a vyhoupli se do čela. Obhájce titulu nasadil neodolatelné tempo a postupně se Petrovi vzdaloval. Mezi touto dvojicí již k ničemu převratnému nedošlo a Martin Michek si v pohodě dojel pro první místo a nejtěsnější možné vedení v seriálu.

Petr Smítka závod shrnul slovy: „Pro mě je kaplická trať asi nejhorší v republice a moc mi to na ní nejde, takže dvakrát druhé místo považuji za úspěch."

Jakkoli vládl na čele poměrně klid, Weschta podstoupil dramatickou stíhačku. Z úvodního pádu „Rudy" odjel až mezi posledními, pak se ale dostal do tempa a začal si klestit cestu dopředu. Zabojoval a nakonec sedmým místem v cíli zachránil dobrý denní výsledek i pátou příčku v mistrovství. Bohužel závodníci před ním mu bodově opět mírně poodskočili.
Dramatické sedmidílné MMČR v motokrosu pokračuje pátým podnikem 4. září ve Vranově u Brna.

MMČR v motokrosu, Kaplice, 7. srpna:

MX1 – 1.j.: 1. Michek, 2. Smítka, 3. Romančík, 4. Bartoš, 5. Weschta; 2.j.: 1. Michek, 2. Smítka, 3. Bartoš, … 7. Weschta.
Celkově: 1. Michek – 50 b, 2. Smítka – 44 b, 3. Bartoš – 38 b, … 6. Weschta – 30 b.

Průběžné pořadí MMČR: 1. Michek – 175 b, 2. Smítka – 174 b, 3. Bartoš –140 b, … 5. Weschta – 108 b, 21. Patrik Liška – 27 b.

Miroslav Šimek