Celkem čtrnáct mladých svěřenců má ve svém oddílu stolního tenisu při TJ Sokol Černošín třiačtyřicetiletý Václav Myška z Krásného Údolí, předseda Spolku Za Krásné Údolí. Původně žil v Plzni, kde se stolnímu tenisu věnoval v dětství spolu košíkovou a rybolovem. Časem přešel i na moto sport. Nyní se ke stolnímu tenisu vrátil i zásluhou svých dětí, a od roku 2012 trénuje mladé hráče jednou až třikrát týdně. Více Václav Myška v následujících řádcích.

Kde a kdy s dětmi trénujete?
Dříve jsme se scházeli ve školní tělocvičně, ale časem jsme potřebovali větší prostor pro stoly. Povedlo se nám tedy v roce 2015 získat pro tento účel horní patro černošínského nákupního centra. Tam jsem za velké podpory města a TJ Sokol Černošín upravili hernu hodných krajských parametrů. Díky tomu máme skvělé zázemí, kde pravidelně trénujeme.

Jezdíte s mladými sportovci také na soutěže?
Ano a pravidelně. Jezdíme na krajské bodovací turnaje mládeže, o víkendech soupeříme na mnoha místech, například v Plzni, Lubech, Chodově, Lomnici, Klatovech či Karlových Varech a tak dále.

Už se vašemu týmu povedlo nasbírat nějaké úspěchy?
Tak, samozřejmě je nesbíráme vždy a všude, ale občas se zadaří, a děti vážně dost trénují, aby byly lepší. Mám tu jednoho, ten je úspěšný ve čtyřhrách a v jednotlivcích se drží v první desítce. Jde shodou okolností o dvanáctiletého Vaška Myšku, tedy mého syna. V letošním roce se už pěkně zapsal v Plzni, kde získal bronz ve čtyřhře na přeboru kraje a navíc byl na prestižní TOP dvanáctce šestý.

Jaké věkové složení má vaše skupina dětí?
Nejmladšímu účastníku je právě pět, nejstaršímu sedmnáct let. Ze čtrnácti členů jsou tři děvčata. A v podstatě všichni se účastní okresního přeboru družstev, začali v této sezoně. Zatím sbíráme zkusenosti, a příští rok se pokusíme postoupit do přeboru první třídy.

Jaké další novinky máte pro letošní rok?
Je skvělé, že jsme zahájili spolupráci s Domem dětí a mládeže ve Stříbře. Hrajeme různá přátelská utkání, děti získávají herní zkušenosti se spoluhráči z jiných oddílů, potkávají jiné týmy. Plánujeme i hostování a střídavé starty ve vyšších soutěžích.

Tréninky jsou zaměřeny jen na stolní tenis?
Ne, není to jen o tomto jednom sportu. Děti musíte pro hru nejdříve získat, musíte chtít, aby je ten pohyb bavil a uchvátil.
Nehrají jen u stolu, mají navíc doplňkové sporty na hřišti, letní soustředění, běhání, jezdí na kolech. Chystám pro ně o prázdninách i takové malé třídenní soustředění.

Martina Sihelská