Klid je ale pouze relativní, protože je třeba závodní pauzu využít k utužování fyzické kondice. Zapomínat nemůže ani na školní povinnosti, rodinu a kamarády. O techniku má postaráno, přípravu motocyklu má totiž za úkol jeho otec Vladimír Kučeřík. Ten se ochotně ujal také role tiskového mluvčího.

„Když to vezmu od začátku, Dominik má za sebou čtyři sezóny. Poprvé se motokrosového závodu zúčastnil v roce 2013. Bylo mu tehdy šest let a chystal se do první třídy základní školy. Jako prakticky všichni ostatní začínající kluci měl motorku KTM objemu 50 ccm s automatickým řazením," vzpomíná na začátky hrdý tatínek a zároveň manažer rodinného týmu Autoservis Kučeřík.
Rychle přechází na výčet úspěchů: „V roce 2014 se Domča rozjížděl v menších seriálech a povedlo se mu celkově vyhrát Buriánka Cup a Pohár Vlastimila Válka. V další sezóně jsme byli hlavně celkově první v přeboru SMS motokrosu Praha a několik startů na mezinárodním mistrovství ČR juniorů stačilo na konečné 10. místo."

Právě respektované přeborové vítězství bylo pro Dominika trumfem v loňské anketě Tachovského deníku, ve které byl vyhlášen Sportovní hvězdou. „Samozřejmě to mladého velmi povzbudilo, protože slavnostní vyhlášení proběhlo doma ve Stříbře, kde předtím na místní trati ani pořádně nezávodil. Jezdíme po závodech všude možně, u nás se shodou okolností pro nejmladší nic nejelo. Najednou viděl, jak mu lidé doma fandí. Dodatečně ještě jednou všem moc děkujeme za podporu."
K úspěchu u fanoušků Kučeřík starší dodává, že přišel prakticky vzápětí po navázání spolupráce s italskou CSM Moto Factory. Ambiciózní výrobce motocyklů si talentovaného klučinu z Tachovska vzal pod svá křídla na podzim roku 2015. Bohužel začínající spolupráci narušila „příroda".

„Syn prostě rychle povyrostl a najednou mu byl připravený stroj CSM 50 ccm malý. Nezbývalo, než sezónu 2016 absolvovat o třídu výš na KTM 65 ccm. V CSM nám motocykl této kubatury teprve chystají. Máme alespoň za sebou přestupní sezónu, během které se Dominik adaptoval na řazení nohou a silnější stroj."
A jak se přechod do třídy 65 ccm vydařil? „My jsme spokojeni," usmívá se táta mladého terénáře. „Jezdili jsme hlavně do regionu jižních Čech, kde se Dominik stal vítězem tamního krajského přeboru. V Šumavském poháru byl celkově na čtvrtém místě. Na stupních vítězů byl v sezóně čtrnáctkrát, přičemž čtyřikrát závod vyhrál, pětkrát byl stříbrný a pětkrát bronzový. Musím zaklepat – zvládli jsme celý rok bez vážnějšího zranění."

Zimní přestávka pochopitelně není o lenošení. „I když teď nemůže na mašinu, Dominik určitě nezahálí. Má rád každý pohyb, do sportu a cvičení ho nemusíme nutit. Také ve škole mu to jde, to je důležité. Ke konci zimy už ale vytáhneme motorku a vyrazíme se „rozjet" na tréninkový kemp do Maďarska a pak ještě na pár dní do Itálie. Měl by s námi jet v roli kouče úřadující mistr Evropy a republiky Martin Michek," těší se na začátek sezony Vladimír Kučeřík.
„Pečlivá příprava je třeba. Tento rok bude hodně náročný. Za příznivých finančních okolností bychom chtěli mimo jiné objet celé mistrovství republiky juniorů," uzavírá otec talentovaného motokrosaře, jehož sportovní kariéru samozřejmě na stránkách Tachovského deníku budeme sledovat i nadále.

Miroslav Šimek