Ve 22 sportovních odvětvích se celkem představilo kolem 4500 účastníků ze všech 14 krajů České republiky.

Ve výpravě atletů Plzeňského kraje se představilo celkem 10 zástupců staršího žactva TJ Baník Stříbro. Stříbrští starší žáci a žákyně tak tvořili polovinu krajské výpravy.

Olympiáda odstartovala zahajovacím ceremoniálem. Odehrál se v budově Podnikatelské fakulty VUT v Brně, kde se v roli vlajkonošů představila řada slavných osobností, mezi nimi například Veronika Vítková a Miroslava Topinková-Knapková. Olympijský oheň společně zapálili rychlobruslařka Martina Sáblíková s cyklistou Janem Hirtem.

Od třetího dne soutěží se také začalo závodit v královně sportů – atletice. Každý kraj v disciplíně reprezentovali zpravidla dva závodníci.

Jako první zasáhla do atletických soutěží Andrea Gabrišková, konkrétně v běhu na 60 metrů starších žákyň. Andrea, velká kandidátka na postup do finále, si vybrala obrovský díl smůly. Ve velkém protivětru, který foukal za celý den pouze v tomto běhu, zaběhla čas 8,10 sec a obsadila první nepostupující pozici do semifinále. Celkově obsadila 17. místo.

Jako druhá se v běhu na 60 metrů starších žákyň představila mimo bodování Veronika Třísková, závod jí sedl a její výsledný čas 8,03s byl zároveň i jejím osobním rekordem.
Nejlépe si nakonec vedla ze Stříbrských sprinterek Klára Sobotková, která se probojovala až do finále a zde obsadila čtvrté místo.

První den se v závodě na 300 metrů starších žáků představil Matyáš Krejčí. Zaběhl výborný čas 38,77s, který je též jeho osobním rekordem, avšak nestačil na postup do finále. Přesto se Matyáš statečně popasoval s o rok staršími závodníky.

V závodě na 300 metrů starších žáků startovala i hvězda stříbrské atletiky Jakub Davidík. V rámci přípravy na Evropský festival mládeže v Györu překvapivě nezvolil trať 1500 metrů, kde je i českým rekordmanem, ale tuto sprinterskou trať. Jakub se přesto kvalifikoval do finále, kde poslední den soutěží zvítězil ve fantastickém čase 35,52 s. A tímto časem se dostal v historických tabulkách žactva i před Pavla Masláka.

Ve stejné disciplíně žákyň se představila Jana Malánová. Její čas 44,06 na postup z rozběhů nestačil a Jana obsadila 17. místo.

Na trati 800 metrů starších žákyň reprezentovala Daniela Fürstová, která časem 2,32 s obsadila 23. místo. Daniela jela především sbírat zkušenosti, patřila mezi nejmladší účastnice a již jen nominace a velký výkonnostní skok v letošní sezoně pro ni byla úspěchem.

V závodu na 1500 metrů nahradil Jakuba Davidíka Štěpán Trávníček, který však zůstal i vlivem zdravotních problémů za očekáváním a obsadil 23. místo. U tohoto závodníka platí to, co u Krejčího a Fürstové, jsou velkým příslibem do budoucnosti a určitě následující rok budou se stejně starými bojovat o pocty nejvyšší.

Svoje dominantní postavení potvrdila Carmen Schwarzová v hodu oštěpem. Svoje náčiní poslala až za hranici 42 metrů a bez problémů dokráčela na stupeň nejvyšší.

Do finále dálkařek se dokázala probít Nikola Steinerová. Zde se však již nedokázala srovnat s měnícím se větrem. Ten bohužel odvál její sny o medaili a Nikola obsadila výkonem 520 cm až 10. místo.

V závěrečném dni atletické soutěže se dařilo štafetě Plzeňského kraje na 4x60 metrů. V této štafetě se představily Andrea Gabrišková s Veronikou Třískovou. Děvčata získala ve veliké konkurenci krásné třetí místo, a to ve výborném čase 29,84 s. A bronzová medaile byla náplastí na zklamání z individuálních startů, kdy Andrea doplatila na povětrnostní podmínky a Veronika na to, že se nedokázala ve své parádní disciplíně – dálce, probojovat do nominace Plzeňského kraje.

Celkově si tedy stříbrské atletické naděje odvezly z Brna dvě zlaté a jednu bronzovou medaili.

Alexandr Matulka