„Plavání pro mne znamená všechno, můžu závodit s vidomými, porovnávat s nimi síly, a to nemám u tohoto sportu žádné úlevy,“ těší ho.

Na obou koncích dráhy stojí tejpéři, kteří ho ťukají míčkem na teleskopické tyči do týlu, aby věděl, že se blíží konec bazénu a obrátka.

Mladý plavec skvěle reprezentuje Plavecký klub Tachov (PKTA), v jehož pětadvacetimetrovém bazénu denně trénuje. Pod záštitou ČSPS plave ročně kolem osmi přípravných závodů a dva krajské nominační závody na celorepublikové akce. Žebříčkově figuruje v Česku okolo patnáctého místa v disciplíně znak.

Startuje i na mezinárodních závodech handicapovaných plavců.

Zazářil například v květnu na IDM v Berlíně, kde v devíti závodech vybojoval zásluhou osobních rekordů devět medailí – pět zlatých a po dvou stříbrných a bronzových.

Svými časy se nominoval na další světové závody. „Ty se konají v padesátimetrových bazénech, který ale v Tachově není, a tak s rodiči a s trenérem jezdím trénovat do Plzně,“ prozrazuje David.

Dva týdny po IDM Berlin se zúčastnil mistrovství světa juniorů v paraswimmingu ve finském Pajulahti. Plaval ve výsledkovém hodnocení s dorostem a dospělými, což sice nevedlo k medailovému umístění, ale opět si vylepšil osobní rekordy. Dvakrát zaplavaný A-limit na 400 metrů volný způsob a 100 metrů znak a jednou B-limit na 100 metrů motýlek mu zajistili účast na Mistrovství světa v Londýně. „Kvůli nízkému věku se ho ještě zúčastnit nemůžu, ale v květnu příštího roku se určitě chci představit na evropském šampionátu na Madeiře,“ těší se.

„Jeho rodina se snaží tohoto výjimečně nadaného chlapce pohybově, ale i muzikálně a intelektuálně podpořit na jeho nelehké cestě životem. A životní překážky David zvládá s optimismem a přehledem. Budeme ho připravovat na další skvělé výkony a držet palce, aby se mu dařilo,“ doplňuje tachovská trenérka Lenka Katonová.

Mše v Nových Domcích.
PODÍVEJTE SE: Záchrana kostela potrvá roky