Velikonoční svátky jsme v letošním roce slavili v dřívějším termínu a tak se ani nelze divit, že počasí bylo chladné. Poznali to také účastníci 27. ročníku Velikonoční desítky, kterou pořádali atleti oddílu TJ Baník Stříbro a Dům dětí a mládeže Stříbro. V hlavním závodě kraloval domácí Tomáš Jaša.
Na stadionu Baníku se prezentovalo téměř 100 účastníků, 62 běžci a 33 chodců. Trasa dlouhá 10 km byla poměrně náročná a vedla ze stadionu Baníku kolem řeky do Butova a zpět. Všechny běžecké kategorie byly početně obsazeny poměrně rovnoměrně, což také nebývá zvykem.


S obtížností tratě si nejlépe poradil Tomáš Jaša z Baníku Stříbro, který vyhrál v čase 37:04 min. způsobem start – cíl. Na druhém místě v kategorii mužů do 40 let doběhl Jan Zíka ze stejného oddílu (40:10 min.). Třetí Jan Bíba ze SV Stříbro doběhl s menším odstupem v čase 42:37 min.


V kategorii veteránů do 50 let byl nejrychlejší Zdeněk Forster z AC Domažlice v dobrém čase 43:05 min. Celou trať se jej držel a s malým odstupem doběhl druhý Ivan David z Cyklodraku Stříbro (43:14 min.). Tradiční účastník závodu Milan Málek ze SV Stříbro už měl větší odstup, doběhl třetí v čase 45::37 min.
Loňský vítěz soutěže o nejlepšího běžce Tachovska Jan Flaks (SV Stříbro), závodí letos poprvé v kategorii veteránů nad 50 let. Na jeho výkonnosti to však není poznat. Vyhrál tuto kategorii za 42:37 min. a celkově byl čtvrtý. Josef Zíka se pomalu po nemoci dostává do dobré formy a doběhl druhý v čase 43:43 min.. Třetí skončil časem 45:22 Milan Šrámek. Oba závodníci reprezentují SV Stříbro.


Poměrně početná byla kategorie veteránů nad 60 let. Jeden z nejlepších běžců této kategorie Václav Šůcha ze SV Stříbro ji vyhrál s časem 51:50 min. Manfred Krassa ze ŠAK Chodov se po odmlce vrátil na trať tohoto závodu a doběhl druhý (53:39 min.) Třetí skončil Karel Ganaj z Cyklodraku Stříbro (55:47 min.).


Hojná byla také účast v kategoriích žen. Karolína Hrubá z B. Stříbro potvrdila zlepšení formy z posledních závodů a vyhrála časem 48:15 min. Na druhém místě doběhla Pavla Deredimosová ze SV Stříbro (49:15 min.) a třetí byla Jana Naxerová z USK Plzeň (53:32 min.).
Nejstarším účastníkem byla Marie Klasová, která dokázala zajít trať ve věku 80 let. Nejmladším účastníkem byla Vendula Křížová, která se na start postavila ve svých 17 měsících.


Všichni účastníci dostali v cíli diplom za účast, čokoládového zajíčka, Velikonoční mazanec (od Chodské pekárna) a jogurty od mlékárny Ehrmann. Závodníci na prvních třech místech v kategoriích mužů navíc mimo cen pomlázku.
Celkově se Velikonoční desítka zdařila a navzdory chladnému počasí si všichni účastníci akci pochvalovali, protože se jim šlo, nebo běželo dobře. Jen ty kopce se jim s přibývajícím věkem zdály větší.

Vladislav Moravec