Na setkání nejlepších sportovců Karlovarského kraje byl vyhlášen sportovní legendou. Bylo to již třetí ocenění za posledních několik let pro tohoto úspěšného zápasníka a trenéra. První přišlo koncem roku 2015, kdy byl vyhodnocen v Praze v rámci oslav 120. výročí založení českého zápasu. Zhruba před rokem pak byl uveden do síně slávy Svazu zápasu České republiky.

Bohatou sportovní kariéru zahájil Hejplík koncem šedesátých let. Nechybí moc času, aby počet roků na žíněnce zaokrouhlil na šedesát. Tomu se říká vytrvalost. „Sám pociťuji, že už je ale čas předat žezlo jiným. Své už jsem si odzápasil i odtrénoval,“ přiznává lázeňský borec.

Ilustrační foto
Ve šlágru kola ve Studánce vyhrála hostující Stráž, situace na čele tabulky je nadále vyrovnaná

Se zápasem začínal v rodném Stříbře. Aktivní kariéru prožil v ligových oddílech Spartak Plzeň, Dukla Litoměřice, Dukla Hodonín a Lokomotiva Plzeň. Dvě sezóny vedl jako hlavní trenér Duklu Stříbro. V roce 1999 vstoupil do nově vzniklého oddílu v Mariánských Lázních, v jehož čele coby hlavní trenér stojí dosud. Ale Hejplík se nevěnuje jen trénování, i v seniorském věku se s pěknými výsledky účastnil mezinárodních veteránských turnajů a dvou mistrovství světa. Pod jeho rukama vyrostla spousta žákovských a dorosteneckých medailistů z Mistrovství České republiky. Jejich výčet by byl pěkně dlouhý. Cenu v Karlových Varech přebíral z rukou dvojnásobného olympijského vítěze v rychlostní kanoistice a současného předsedy Českého olympijského výboru Martina Doktora.

„Velmi si tohoto ocenění vážím. Bylo velmi potěšující ocitnout se ve společnosti opravdu vynikajících sportovců současnosti i nedávné minulosti. Cenu jsem bral zároveň jako předčasný dárek k nadcházejícím 71. narozeninám,“ okomentoval Hejplík.

Josef Milota