Na Terén sv. Petra ve Stříbře zavítá v neděli MOTUL CUP, sdružený přebor středisek motokrosu středních, severních a západních Čech. Krajský přebor „skoro celých Čech" patří už léta mezi nejprestižnější tuzemské seriály. Představuje nejvyšší sportovní úroveň hned po republikovém šampionátu, takže diváci se mohou těšit na kvalitní motokrosovou podívanou vyšperkovanou nervy drásajícím souběžným skokem přes silnici.

Přebor nese jméno francouzského výrobce kvalitních olejů a maziv MOTUL, který má zastoupení i u nás firmou Motoservis Deyl. Seriál byl takto pojmenován před letošní sezonou, do loňska dlouhodobě nesl název Buell Cup.
Nacházíme se v závěrečné třetině sezony – po stříbrském závodě se pojede už jen 27. září v Krásné Lípě a velké finále 11. října opět u nás ve Stříbře.

V tradičně nabitém motokrosovém programu se představí junioři na strojích objemu 65 a 85 ccm, střelci v hlavních třídách MX2 a MX1 a nebudou chybět ani zkušení veteráni. Vloženými závody budou pohárové třídy Hobby Open a veteráni klasici. Dopoledne vyplní od 8.00 hodin volné tréninky a od 10.25 kvalifikace, závodní rozjížďky zahajují ve 12.45 hodin.

Juniorské třídy se jako jediné do Stříbra nevrací a finišují v příštím závodě v Krásné Lípě. Mohli bychom se proto už u nás dočkat nějakého rozhodnutí. V nejmenší třídě do 65 ccm dává loňský vítěz Martin Venhoda přednost reprezentačním povinnostem a několik kluků přesedlalo na silnější motocykl. V popředí tak sledujeme nové tváře, z nichž nejlépe zatím boduje talentovaný Kalný.
V mladší třídě do 85 ccm (do 12 let) na sebe upozorňuje Hedrlín, kterému se povedl přestup z „šedesátky". Stejně je tak tomu např. u Vašíčka nebo Šperlinga. Ve starší skupině (do 15 let) stabilně podává vynikající výkony Strnad a zatím vše směřuje k obhajobě loňského vítězství.

Místní diváky nebude bavit jen „letecká show" v hlavních třídách, ale třeba i start domácího reprezentanta Jakuba Kose (Suzuki, č. 49) netradičně v Hobby Open. Stříbrský mladík má výtečnou sezonu a patří do absolutní špičky třídy Hobby MX2 nejen v MOTUL CUPu, ale i v jihočeském krajském přeboru, kde před posledním závodem těsně vede pořadí.

Kromě sportovní zábavy Terén sv. Petra nabídne divákům tradiční komfort, ať už jde o jinde nevídaný výhled na celou trať, bohatou nabídku občerstvení, prostorné parkoviště, kulturní sociální zařízení anebo výkonné ozvučení oživené komentářem Petra Maršálka a Míry Šimka. Mládež do 15 let má vstup zdarma, dospělí za rozumných 100 Kč. V ceně je zahrnuto i parkování, bohatý informační bulletin a vstup do depa jezdců. Akce je spolufinancována městem Stříbro.

Pořadatelé z AMK Stříbro srdečně zvou všechny příznivce motokrosu k návštěvě. Nikde jinde si MX neužijete jako u nás!
Parkoviště se nachází v blízkosti dráhy a je přístupné pouze po silnici č. 193 ze Stříbra směrem na Úněšov.

Při průjezdu Stříbrem se nelekněte uzavírky silnice kvůli závodu a pokračujte až k pořadatelům vybírajícím vstupné. Příjezd na závod je možný i po silnici č. 193 od Úněšova, parkovat je ale nutné před závodištěm na krajnici této cesty.

Z většiny směrů vás přivedou hlavní cesty do Stříbra na kruhový objezd u obchodů Lidl a Penny Market, kde najedete na silnici č. 193 výjezdem na Úněšov.
Samotné město Stříbro je výborně dostupné po dálnici D5, ze které sjedete na exitu 107.

„Pro ty, kteří se nedostanou na závodiště je připraven přímý přenos z těchto závodů na
https://www.youtube.com/watch?v=1ZrRrFHXAQM," poznamenal jeden z pořadatelů Petr Maršálek a těm co chtějí přijít vzkazuje: „Dorazte včas, začínáme atraktivní třídou MX2!"

Program přenosu: 1.jízdy: 12.30 MX2, 14.00 Hobby MX1, 14.45 Open. 2. jízdy: 15.25 MX2, 16.45 Hobby MX1, 17.30 Open.

Miroslav Šimek