VYBERTE SI REGION

Pečivo zdraží, očekávají pekaři

Plzeň – Pekaři uvažují, že budou muset opět zdražit své produkty. Dohnaly je k tomu rostoucí ceny mouky i energií. Zdražují i další suroviny, jako máslo a tvaroh.

28.6.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoAutor: DENÍK/Tomáš Kubelka

Meziroční zdražení pšeničné i žitné mouky na téměř dvojnásobek povede zřejmě na podzim ke zvýšení cen pekařských výrobků. Minimálně o pětinu za rok vzrostly také ceny energií, a to včetně vody. Konkrétní termín zdražení zatím není jasný.

„Čekáme hlavně na to, jak se vyvine cena mouky po sklizni," uvedl majitel Pekařství Malinová z Třemošné u Plzně Milan Malina.

Loni na jaře až v létě firma nakupovala kilogram pšeničné mouky asi za 4,70 koruny. Nyní se pohybuje kolem devíti korun. Zhruba dvojnásobně zdražila také žitná mouka. Loni na podzim firma ze stejných důvodů navýšila ceny o pět až deset procent, ne však všechny produkty. Podražily i další základní suroviny, jako máslo a tvaroh.

„Podle mého názoru jsou ceny surovin řízené zvenčí, ze západu, kvůli tomu, aby si z nás udělali svoje odbytiště pro obchodní řetězce," uvedl Malina. Firma chce nabízet oproti řetězcům kvalitnější zboží. Udržet se na trhu jí pomáhá také zajišťování služeb pro oslavy, rauty a svatby. Zakázková výroba roste a tvoří už pětinu tržeb.

„Pokud chceme vyrábět z kvalitních surovin, tak bohužel k růstu prodejních cen budeme muset přistoupit," řekl Malina, podle nějž má firma na Plzeňsku okolo dvaceti konkurentů. Oblast je podle něj ale dost velká na to, aby se všichni uživili.

Roční obrat Pekařství Malinová se pohybuje mezi 40 až 50 miliony korun. Ziskovost oboru podle Maliny stále klesá vinou rostoucích cen vstupů i mezd.

„Nyní se v zisku pohybujeme v řádu statisíců korun ročně," dodal. Problém je podle něj také s personálem. Práce je náročná, pracuje se v noci a po celý týden, což není každý ochotný podstoupit. Firma nyní zaměstnává 80 lidí, z toho 60 ve výrobě.

Autor: ČTK, Hana Pražáková

28.6.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Zemětřesení umíme spustit, ale nikoliv zastavit

Rozhovor s předním českým seismologem Janem Zedníkem o tom, kde na Zemi hrozí největší katastrofy při otřesech půdy, proč se tragická zemětřesení budou stále opakovat a jak se pozná, když někde na planetě zkoušejí atomový výbuch nebo zkolabuje jaderná ponorka.

Kdy doženou Afroameričané bílé? Za 228 let

Průměrná černá rodina se ve Spojených státech dostane na současnou úroveň bílé rodiny za 228 let. To je hlavní zpráva výzkumu amerického institutu pro politická studia IPS a společnosti pro ekonomický rozvoj CFED. Současná americká politika navíc rasovou nerovnoměrnost prohlubuje.

Park hostil arboristy

Tachov - Městský park
 v Tachově se
v sobotu stal 
místem netradičního mistrovství.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies