VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pečivo zdraží, očekávají pekaři

Plzeň – Pekaři uvažují, že budou muset opět zdražit své produkty. Dohnaly je k tomu rostoucí ceny mouky i energií. Zdražují i další suroviny, jako máslo a tvaroh.

28.6.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Tomáš Kubelka

Meziroční zdražení pšeničné i žitné mouky na téměř dvojnásobek povede zřejmě na podzim ke zvýšení cen pekařských výrobků. Minimálně o pětinu za rok vzrostly také ceny energií, a to včetně vody. Konkrétní termín zdražení zatím není jasný.

„Čekáme hlavně na to, jak se vyvine cena mouky po sklizni," uvedl majitel Pekařství Malinová z Třemošné u Plzně Milan Malina.

Loni na jaře až v létě firma nakupovala kilogram pšeničné mouky asi za 4,70 koruny. Nyní se pohybuje kolem devíti korun. Zhruba dvojnásobně zdražila také žitná mouka. Loni na podzim firma ze stejných důvodů navýšila ceny o pět až deset procent, ne však všechny produkty. Podražily i další základní suroviny, jako máslo a tvaroh.

„Podle mého názoru jsou ceny surovin řízené zvenčí, ze západu, kvůli tomu, aby si z nás udělali svoje odbytiště pro obchodní řetězce," uvedl Malina. Firma chce nabízet oproti řetězcům kvalitnější zboží. Udržet se na trhu jí pomáhá také zajišťování služeb pro oslavy, rauty a svatby. Zakázková výroba roste a tvoří už pětinu tržeb.

„Pokud chceme vyrábět z kvalitních surovin, tak bohužel k růstu prodejních cen budeme muset přistoupit," řekl Malina, podle nějž má firma na Plzeňsku okolo dvaceti konkurentů. Oblast je podle něj ale dost velká na to, aby se všichni uživili.

Roční obrat Pekařství Malinová se pohybuje mezi 40 až 50 miliony korun. Ziskovost oboru podle Maliny stále klesá vinou rostoucích cen vstupů i mezd.

„Nyní se v zisku pohybujeme v řádu statisíců korun ročně," dodal. Problém je podle něj také s personálem. Práce je náročná, pracuje se v noci a po celý týden, což není každý ochotný podstoupit. Firma nyní zaměstnává 80 lidí, z toho 60 ve výrobě.

Autor: ČTK, Hana Pražáková

28.6.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Školáci ze Základní školy v Konstantinových Lázní chtějí vyčistiti a zrevitalizovat potůček, který nedaleko jejich školy protéká. Místo by se mohlo stát oblíbeným cílem procházek místních.
4

Školáci potůček vyčistí, aby lákal k procházkám

Ilustrační fotografie.

Květinový koktejl: pořadatelé se přizpůsobí počasí

Učitel neunesl hajlování romského žáka, teď má obavy z jeho rodiny

Plánice - Rodina školáka chce veřejnou omluvu. Případ řeší policie, na kterou se obrátil pedagog, jenž se bojí vydírání ze strany příbuzných školáka.

Kvůli knize jsem se naučil s počítačem, říká autor

Stříbro – Srdcové Eso. Tak se jmenuje kniha, kterou sepsal Miloslav Souček, žijící legenda nejen stříbrského motokrosu.

Archiv vůní v kladrubském klášteře zahájí sezónu

Kladruby – Jednou z mnoha akcí, které jsou nachystány na nastávající víkend, je také zahájení nové turistické sezóny v Archivu vůní nacházejícím se v kladrubském klášteře.

V příštím roce povedu mužstvo už jen ze střídačky

Bezdružice – Regionální hokejová sezona je už několik týdnů minulostí, mezinárodní teprve bude vrcholit. Sledovat světový šampionát jistě bude i Karel Seknička, hrající trenér hokejové Jiskry Bezdružice, která letos hrála krajskou soutěž. Jak vidí zpětně účinkování svých svěřenců v této soutěži? Nejen na tuto otázku odpovídal v rozhovoru pro Tachovský deník.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies