„Vzhledem k tomu, že zhruba kilometrová fronta požáru rychle postupovala k lesu, vyslalo operační středisko už v prvních minutách profesionální hasiče z Nýřan a ze Stříbra se dvěma cisternami a osm jednotek SDH z okolních obcí s jedenácti cisternami,“ uvedla mluvčí hasičů Pavla Jakoubková. Kvůli kyvadlové dopravě vody ze dvou rybníků byla dočasně zastavena také doprava na komunikaci vedoucí kolem pole. V poledne se hasičům podařilo zastavit požár z větší části na kraji lesa.

„Bohužel i přesto, že nasadili veškeré síly a prostředky, na několika místech oheň hranici lesa překročil. Místní zemědělci oboráním spáleniště zabránili šíření požáru po poli,“ popsala dále mluvčí hasičů.

Pod kontrolu se hasičům podařilo dostat požár lesa čtvrt hodiny po poledni, pole bylo v tu dobu již uhašeno. „Hasiči postupně prolévali vodou kořeny stromů a dohašovali jednotlivá ohniska. Kvůli předpovědi počasí a očekávaným horkým dnům hasiči na okraji spáleniště vytvořili přes metr široký protipožární pás. Museli shrnout hrabanku až na minerální zeminu,“ uvedla Jakoubková.

Příčina vzniku požáru zatím ještě přesně stanovena nebyla, pravděpodobně však podle hasičů odlétla jiskra od sekací lišty zemědělského stroje. Škody se předpokládají ve výši 100 tisíc korun, uchráněné hodnoty se odhadují na jeden milion.

V krátké době se jedná už o druhý požár pole na Tachovsku. V neděli odpoledne u Vranova bojovali profesionální a dobrovolní hasiči ze Stříbra společně s jednotkami HZS Nýřany a SDH Kladruby přes hodinu s požárem strniště o rozloze asi 150 x 20 metrů.