Je neobývaný a snad jen metr od staré požární zbrojnice, další domy jsou přes ulici. Ze střechy šlehají mocné plameny a vítr žene chuchvalce jisker, které letí vzduchem až sto metrů. První na místo dojíždí místní dobrovolníci. Jak by ne, vždyť hoří naproti požární zbrojnice. V té chvíli už plameny zachvátily celou střechu a hrozí, že oheň přeskočí na vedlejší objekt, tím je stará hasičárna. „Chlapi, ochlazujte střechu," ukazuje velitel dobrovolníků Chodové Plané Václav Zimák na starou zbrojnici. „A ochlazujete i štít domu," říká při natahování hadic od cisterny. Chvíli na to přijíždí dobrovolní hasiči z Plané. Postupně po několika minutách se objevují blikající majáky profesionálů z Tachova, dorazili i z Mariánských Lázní.

Chodovou Planou se valí štiplavý hustý dým, dům už je celý v plamenech. Hasiči v přilbách natahují a spojují hadice, domlouvají postup. Z několika míst do hořícího domu tečou hektolitry vody. Plameny ale neustávají. Přijíždí policie a také speciální vysokozdvižná plošina. Místo požáru nasvěcuje několik velikých reflektorů vysunutých z hasičských aut. Plošina s hasiči v dýchacích maskách stoupá vzhůru nad střechu domu. Světla umístěná na spodku koše prozařují kuželovitě hustý dým a spolu s občas vyšlehnutými plameny vypadá scéna jak z fantastického filmu příletu UFO.

Požár profesionálové s dobrovolníky mají pod kontrolou. Hasí se z plošiny i ze země, někdo se přibližuje s proudem vody k oknům jiný ke dveřím. Je ale jisté, že dům, který v současné době nikdo neobývá, se zachránit nepodaří. Požár byl příliš rozsáhlý a místní hasiči se shodují na tom, že sám od sebe chytit nemohl. „To musel někdo zapálit," míní, ale vše ukáže čas, na závěry je ještě příliš brzy. Co se ale podařilo, zachránit bývalou hasičskou zbrojnici. Uvnitř mají dobrovolníci i historický kočár s hasičskou stříkačkou, v podkroví klubovnu.

Za tři hodiny z domu zbyly obvodové zdi a ohořelé trámy střechy. A množství nahromaděného nepořádku, odpadu, zbylého po původním majiteli. Toho před více než rokem našli místní dobrovolní hasiči za asistence policie mrtvého v podkrovní místnosti. „Ležel mezi postelí a kamny," říká velitel dobrovolníků. Dům v minulosti hořel několikrát. Nejprve údajně někdo zapálil dřevěná vrata, pak hořelo uvnitř. Oheň stačili hasiči včas zlikvidovat. Tentokrát dům ale shořel definitivně. Je pět hodin ráno a na místě zůstávají chodovoplánští dobrovolní hasiči a policie, je po ohni, na řadu přichází vyšetřování.

„Příčina zatím není známá, na místě stále probíhá ohledání," sdělila ve čtvrtek před polednem Deníku tachovská policejní mluvčí Dagmar Jiroušková s tím, že policie pracuje i s verzí úmyslného či nedbalostního zavinění.

Čtěte také:
Do křesla místostarosty Chodové Plané nově usedl Luboš Hlačík
Muzeum zachránilo malovanou skříň, kterou někdo vyhodil