Plavcům na Boleváku hrozí, že se ve vodě setkají s larvou, která způsobuje takzvanou cerkáriovou dermatitidu. Ta je označována též jako vyrážka z koupání a projevuje se tvorbou skvrn, puchýřů a zarudnutím kůže. Doprovázena je intenzivním svěděním. Právě na svědivou vyrážku si stěžovali plavci, kteří se minulý víkend účastnili mistrovství ČR na deset kilometrů.

„Postiženy byly osoby, které přišly do styku s vodními rostlinami při delším plavání napříč rybníkem," říká Radmila Koubová z Krajské hygienické stanice. Na vině je paradoxně zřejmě čistá voda v rybníku, o niž se město posledních několik let usilovně snaží. V ní se daří nejen rostlinám, ale i vodním šnekům. Ti jsou přenašečem larev, jež se následně z měkkýšů uvolní a snaží se najít nového hostitele, jímž má být vodní pták. Toho larva ale nerozezná a pronikne i do lidské kůže. „Zde však larvy nejsou schopny přežívat a po několika dnech v kůži hynou," vysvětluje Koubová.

Ačkoliv tak voda v samotných mikrobiologických rozborech dopadla dobře, hygienici ji kvůli možnému zdravotnímu riziku označili za nevhodnou ke koupání.

Nákazu hygienikům ovšem nahlásili jen závodníci, kteří plavali napříč rybníkem, a to i místy, kde obvykle není pohyb, a výskyt larev zde tak může být vyšší. Problémy z pláží zatím podle Koubové hlášeny nejsou. „Místa u břehů jsou vysekaná a bezpečná," hájí koupání na Boleváku Richard Havelka ze Správy veřejného statku, podle jejíhož hodnocení je voda neustále ve velmi dobrém stavu.

Problémem se již zabývají odborníci z lékařské fakulty v Praze. Přítomnost larev ve vodě nelze podle Koubové odhalit běžným rozborem, ale je nutné provést sběr plžů a zjistit, zda jsou opravdu nositeli larev.