Na tratě pochodu vyrazilo letos 249 účastníků, z toho 81 cyklistů. Zhruba patnáctikilometrová pěší trasa vedla z Klatov do Zbyslavi, cyklistické trasy 30 a 50 km zavedly cykloturisty směrem na Mlázovy. „Letos jsme jeli autobusem na klatovské náměstí, a odtud pěšky zpět. Autobus, který nám nám poskytuje město Plánice, využíváme vždy dva ročníky po sobě a třetí pak jdeme pouze po okolí Zbyslavi. Loni jsme například jeli do Makova, předloni jsme šli kolem Plánice,“ uvedl hlavní organizátor pochodu Miroslav Brabec.

Pro účastníky všech deseti ročníků měli Zbyslavští připraveny speciální diplomy. „Účastníků všech deseti pochodů je zhruba patnáct,“ spočítal Brabec. Ani jeden Zbyslavský pochod nevynechala například Radka Dvořáková z Plzně. „Pro mě je to i společenská akce, scházím se tu se známými z mládí. Měli jsme chatu ve Vítkovicích, takže Habartice, Vítkovice, Zbyslav, to bylo moje,“ smála se.

Zámecké slavnosti v Žichovicích 2017
FOTO, VIDEO: Zámecký park patřil rytířům

NAPOPRVÉ STO ŠEST

Za deset let se pochod poměrně rozrostl. „Na prvním ročníku jsme měli 106 účastníků z toho šest cyklistů. První tři roky jsme ani neměli speciální trasy pro cyklisty, nebylo jich tolik. Teď už jich každoročně bývá kolem stovky. Letos jsme měli trochu strach z počasí. Poslední dva tři ročníky bylo horko, teď v pátek večer pršelo, ale nakonec počasí vyšlo ideálně a účastí jsme spokojeni,“ doplnil Brabec, který pochod organizuje společně s manželkou za pomoci dobrovolných hasičů i dalších obyvatel vesnice. „Účast bývá pěkná, ale je to také velká starost, takže od příštího roku už se toho ujmou „mladí“. Sice jich tady ve Zbyslavi tolik není, ale budou nás muset už vystřídat. Dělali jsme to od začátku s manželkou téměř celé, výběr tratě, značení, zbytek členů hasičského sboru a další dobrovolníci ze vsi nám pak pomáhali se zázemím,“ řekl Deníku Brabec.