Z Hracholuské přehrady, která vodu zadržuje, totiž bude ve středu odpoledne třeba začít odpouštět ve velkém.

„V ohrožení může být několik domů v Bdeněvsi a Kozolupech," popsala výsledek schůzky touškovská starostka Vilma Kunešová.

Povodí Vltavy uklidňuje, že hladina Mže dramaticky nestoupne. Lidé však chtějí být připraveni.

Hracholusky letos s vyprazdňováním přehrady začaly už 18. května, také proto teď mohly tolik vody pojmout. „Odtok byl zvýšen ze 43 m3 na 55 m3 a v nádrži je zatím volných 1,1 metru," konstatoval v úterý ředitel závodu Berounka Povodí Vltavy Miloň Kučera.

Při zvýšeném odtoku, který začne dnes odpoledne, se však už z nádrže bude valit až 80 kubíků vody za vteřinu. „Neovlivní to zvýšení Mže na Roudné, jejíž průtoky v posledních dnech stagnovaly. Větší odtok vody by měl vést k zatopení polí v Malesicích a Křimicích. K nějakému krizovém zasažení obytných domů ne," ujistil ředitel.

Na žádost krizového štábu v úterý hasiči v Bdeněvsi stavěli zábrany z pytlů s pískem. Mají ochránit domy nejbližší říčnímu korytu. „Záplavy jsou tady časté, ale většinou zimní, v létě, kdy půda vsakuje vodu úplně jinak a pole mezi domy a řekou je oseto řepkou, jsme je ještě nezažili. Opatření jsou určitě na místě," řekl velitel hasičů Robert Kučera.

Bdeněves rozbouřená Mže naposledy řádně potrápila v lednu 2011. Tenkrát přehrada upouštěla za vteřinu 140 m3. Místní doufají, že letos to bude lepší. „Už teď máme garáž plnou spodní vody, takže z ní jsme něco vyklidili, ale jinak zatím nic. Když ale povodeň přijde, máme ji najednou všude. Stačí jedna hodina," vzpomíná Lenka Tomišinová.

Na pozoru se mají také plzeňští chataři. „Hasiči nás upozorňovali, že voda může kvůli Hracholuskám stoupnout, takže jsme odnesli sekačku a jiné nářadí. Sousedé odváželi psy," dodává Alena Šandová, jejíž domek stojí v předních Skvrňanech.