Narazit na klíště nebylo v posledních měsících na Plzeňsku rozhodně nic těžkého. Vyskytovala se především na venkově, ale také v městských parcích.

Právě klíšťata jsou přenašeči několika závažných onemocnění. A těch bylo letos v regionu mnohem víc než v loňském roce. „Během prázdnin jsme evidovali 27 případů klíšťové encefalitidy," vypočítává Marcela Moulová z Krajské hygienické stanice Plzeňského kraje. To je stejný počet onemocnění jako za celý loňský rok.

Také počet lymských borelióz se zvýšil. „V loňském roce bylo evidováno 103 případů, letos jich bylo v Plzeňském kraji zjištěno už 140," porovnává Moulová. Jenom během letních prázdnin onemocnělo 66 osob.

Loňský rok byl slabší

A proč je těchto onemocnění víc než loni? „Nutno říci, že loňský rok byl z hlediska výskytu a aktivity klíšťat slabý. Bylo to způsobeno velmi teplým počasím a suchem, které klíšťatům nesvědčilo," zdůvodňuje vedoucí Ústavu epidemiologie Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni Petr Pazdiora. Podle něj nejsou letošní počty onemocnění z dlouhodobého hlediska extrémní. „Letošní počasí bylo pro klíšťata příznivé, navíc si myslím, že lidé vyráželi do přírody více, než v loňském roce, když bylo tropické léto," zdůvodňuje Pazdiora. „Řekl bych proto, že počet onemocnění je podobný jako v předchozích letech. Vyjma toho loňského," doplnil.

S několika lymskými boreliózami se ve své ordinaci setkala také plzeňská praktická lékařka Miroslava Houšková. „Letos jich bylo opravdu více než loni, měla jsem do deseti případů. Nejvíce jich bylo v červenci a na začátku srpna," vzpomíná lékařka. „Lidé chodili do ordinace i s tím, že se jim třeba nepodařilo odstranit celé a potřebovali pomoci," doplňuje Houšková, která má s klíšťaty osobní zkušenost. „Jednou jsem jich na sobě objevila devět," svěřuje se.

Očkování pomáhá

Na parazity během prázdnin narazila také Veronika Hejdová z Plzeňska. „Hodně času jsem trávila na chatě kousek za Plzní. Vyráželi jsme do přírody, během několika dní jsem pak na sobě měla asi pět klíšťat, a to jsem neměla za celý minulý rok. Pak jsem začala používat repelent, což hodně pomohlo," svěřuje se třicetiletá Veronika.

Proti klíšťové encefalitidě ochrání očkování, se kterým je možné začít kdykoliv během roku. I přes zvyšující se počet očkovaných lidí je ovšem proočkovanost v České republice stále nízká. Vakcína proti lymské borelióze zatím neexistuje.