VYBERTE SI REGION

Kontroly EET v restauracích už začaly. Inspektory často nelze poznat

Plzeňský kraj – Do restaurací zamířily první kontroly systému EET.

27.12.2016
SDÍLEJ:

I nákup za 33 korun musí personál restaurací a hospod elektronicky zaevidovat a poslat na úřad. Výčepní to sice dělají, ale většina z nich je povinností dost otrávená. To se ale netýká slečny z plzeňské hospody Wallis na snímku.Foto: DENÍK/Zdeněk Vaiz

„Byli absolutně nenápadní. Vypadali jako manželský pár ve středních letech. Na první pohled bych vůbec neřekl, že to mohou být kontroloři."

Jaroslav Svoboda z restaurace Baštírna v jihoplzeňském Vlčtejně patří k těm, jež za necelý měsíc fungování systému EET už navštívili kontroloři Finanční správy. Vše dobře dopadlo, ale i tak inspekce překvapila. „Šlo jim hlavně o to, jestli dostanou účtenku a jestli jsou na ní všechny údaje," popsal Svoboda.

Podle mluvčí Finančního úřadu Michaely Hošťálkové byl postup běžný: „Pracovníci se chovají jako zákazníci a pozorují. Ověřují, zda jsou tržby evidovány a účtenky vydávány, zda je vyvěšeno oznámení o povinnosti evidovat tržby a účtenka má všechny náležitosti podle zákona."

Desítky kontrol

Během prosince Finanční úřad v Plzeňském kraji provede řádově desítky kontrol. „Pokud naši pracovníci nezjistí problém, provozovatel se ani nemusí dozvědět, že u něj kontrola proběhla. Ve většině případů se pracovníci odtajní až v okamžiku zjištění chyby nebo problému, kdy sepíší protokol o místním šetření a zahájí další řízení. Protokol však mohou sepsat, i když žádné pochybení nezjistí," podotýká mluvčí Hošťálková.

Kontroloři jsou ale také preventisté. „Na základě zasílaných dat a také z účtenek radí provozovatelům s odstraněním nejběžnějších chyb. Jde například o chybné označení režimu evidování tržeb na účtence nebo doplnění chybějících údajů na účtence podle zákona," dodává Hošťálková.

Petici proti EET podepsalo kolem 15 tisíc lidí

Zákazníci na účtenky nejčastěji reagují dvojím způsobem. Někteří ji nechají po svém odchodu na stole, jiní ji prohlíží a berou si s sebou," svěřila se servírka rokycanské restaurace U Václava. „Pokud by se stalo, že systém nebude fungovat, jsme povinni vzít si od zákazníka e-mail a do pěti dnů mu účtenku zaslat," konstatovala.

Výčepní v hospodě v Radobyčicích Václav Ulč zatím žádnou kontrolu neměl a účtenku musí vydat jako každý byť za jediné vypité pivo. „Štamgasti je ale nechtějí a házejí je na zem. S nadsázkou: mívám tu docela nasněženo," směje se Ulč.

Jinde prý zase elektronická pokladna zdržuje provoz. „Pro obsluhu je to nepříjemné hlavně ve chvílích, kdy se tu sejde víc lidí a najednou chtějí všichni platit. Časté je to o sobotách a nedělích odpoledne," říká Ivo Hucl, provozovatel penzionu a Bezejmenné čajovny ve Šťáhlavicích. Petici za zrušení zákona o EET, kterou Hucl v listopadu poslal do oběhu, již podepsalo kolem patnácti tisíc lidí a další se stále připojují. V lednu se Hucl kvůli petici sejde s některými senátory.

Autor: Pavel Korelus, Dana Veselá

27.12.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Špičák

VIDEO: Ideální podmínky. Lyžuje už celá Šumava

Luňák červený, mládě na hnízdě.
5

Dravci dostali na Tachovsku batůžky, nyní jsou v Africe

Trvalý pobyt na úřadě? Narozené dítě ho získá také

Tachovsko – Důvody se různí. Jedním z nich je například nájemní bydlení, kdy majitel nemovitosti nedovolí zřídit nájemníkovi v bytě trvalý pobyt. Další vede snaha vyhnout se poplatkům a zásahu exekutora. Nemalou měrou do stávajícího chaosu ještě zasahuje fakt, kdy je zpoplatněné odhlášení trvalého pobytu.

Převis sněhu ze střechy museli likvidovat hasiči

Černošín – Profesionální i dobrovolní hasiči mají poslední dny stále plné ruce práce.

Poustevníci obývali i Tachovsko, usadili se na devíti místech, mnohdy u kostelů

Tachovsko – Po poustevnách pátrali dva badatelé čtyři roky, aby zjistili, že na Plzeňsku kdysi bývalo sto pět míst spojených s různou formou poustevničení. Luděk Krčmář s Petrem Rožmberským, který s nápadem zpracovat poustevny v regionu přišel, zjistili, že jen na Tachovsku je devět míst, kde pobývali poustevníci.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies