VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kořalka už v Plzni teče proudem

Plzeň – O tom, že je Plzeň město piva, není pochyb. Přesto zažívalo mnoho Plzeňanů v posledních týdnech krušné chvilky, neboť si v hospodách nemohli dopřát svou oblíbenou sklenku whiskey či jiného tvrdého alkoholu.

1.10.2012 1
SDÍLEJ:

Tři rumy! Barman Jakub z Divadla pod lampou měl během sobotního večera plné ruce práce. O tvrdý alkohol byl zájem veliký.Foto:

 Prohibici je teď konec a tvrdý alkohol vyrobený před 1.1. 2012 nebo s tzv. rodným listem se o víkendu ve velkém vrátil do hospod, restaurací a obchodů. A Plzeň v nočních hodinách ožila.

„Ve čtvrtek po zrušení zákazu bylo ještě leckde složitější dostat třeba panáka rumu. Hospodští je neměli. Teď už je to v pohodě," usmíval se v sobotu Plzeňák David Rejsek v hospodě Jekyll & Hyde na Americké třídě v Plzni.

„Během prohibice sem chodil zhruba stejný počet lidí jako jindy, zákaz prodeje některých lihovin se ale podepsal na finanční stránce. Lidé méně utráceli, když dražší tvrdý alkohol nebyl dostupný," shrnuje mezi naléváním panáků barman této hospody. V sobotu večer nalévá jednoho panáka za druhým. „Já jsem prohibici moc neřešila, protože jsem byla skoro pořád v práci. A když jsem někam vyrazila, tak jsem pila pivo. Během toho jsem potkala několik namol opilých lidí, takže konzumace alkoholu během té doby určitě neklesla," míní jedna z dívek sedících s kořalkou u baru.

Výčepním teď po skončení prohibice nastává krušné období, kdy kontrolují datum vzniku alkoholu na etiketách, aby lahve mohli vracet zpět do regálů, a zároveň ve velkém rozlévají panáky nedočkavým hostům. „Je to občas detektivní práce. Každá lahev má totiž datum výroby umístěný jinde. Třeba Johnny Walker má datum z vnitřní strany etikety, takže jsme jej museli doslova luštit. A výrobci Tulamore Dew značí rok výroby písmenem. Nejhorší na tom je, že jsme na tom biti my, kteří s pančovaným alkoholem nepřijdeme do styku," představuje kontroly alkoholu v hospodách barman Jakub z Divadla pod lampou. 
 I zde není nejmenší problém si svou oblíbenou sklenku dát, lahví, které nejsou letošního data, mají dost. V horší situaci jsou však hypermarkety, například v Tesku na Borech stále visí cedule upozorňující na dočasnou nedostupnost některých lihovin.

Přesto se již regály naplňují, nejvíce různými druhy rumů, ale také fernetem či becherovkou. Plzeňský Stock totiž začal expedovat ze svých skladů na trh lihoviny s obsahem alkoholu nad dvacet procent, které jsou opatřeny vládou předepsaným rodokmenem. „My jsme měli dost lahví s datem výroby 2011, takže jsme mohli po skončení prohibice opět normálně fungovat," uzavírá problematiku Jakub z Divadla pod lampou.

Autor: Milan Říský

1.10.2012 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Představení nového loga a tabule v rámci projektu záchrany Böttgerova sloupu ve spolupráci s německou firmou v rámci projektu Böttger.

Obora představila logo s Böttgerovým památníkem

Jedním z cílů záchranných složek byl také požár valníku mezi Stříbrem a Těchlovicemi.

Čtvrtek na Stříbrsku: Dvě dopravní nehody a požár valníku se slámou

Bouřka se silným větrem zaměstnala hasiče v celém kraji

Plzeňský kraj - Hasiči odstraňovali padlé stromy a větve na více než třiceti místech.

OBRAZEM: Setkání s indiány vystřídalo kroužkování ledňáčků

Tachovsko – Společnému soužití člověka s přírodou se věnoval příměstský tábor s Dětským domovem Domino Plzeň.

Petr Ardeleanu bude v sobotu pískat na Baníku

Tachovsko – Ve čtvrtém kole nejvyšších fotbalových soutěží nebudou chybět ani jména všech tří Tachováků, kteří v nich působí. Dva z nich se vydají na Moravu.

Rozhodne již Stříbro o motokrosových titulech?

Stříbro - Neděle 20. srpna bude na motocyklovém závodišti ve Stříbře patřit atraktivnímu programu BUKSA/ADOS Mezinárodního mistrovství České republiky v motokrosu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení