Manažeři, kteří zpracovali pro kraj analýzu ztrátových krajských nemocnic teď sami dostali funkce a převezmou za špitály v Klatovech, Stodu, Domažlicích a Rokycanech odpovědnost. Jejich úkol? Do konce roku 2019 snížit ztráty minimálně o polovinu.

Právě na jeho popud včera odvolali krajští radní všechny členy představenstva a dozorčí rady Zdravotnického holdingu, který krajské nemocnice sdružuje. Do představenstva vzápětí jmenovali tři profesionální manažery: jako předsedu Marka Kýhose a pak Jaroslava Šímu a Alana Sutnara. Všichni budou zároveň figurovat i ve statutárních orgánech jednotlivých nemocnic, které začnou strategicky i personálně řídit.

Do dozorčí rady holdingu pak krajští radní jmenovali Tomáše Uvízla, Eduarda Sohlicha a šéfa FN Plzeň Václava Šimánka. Doplní ji ještě lidé jmenovaní zástupci krajské koalice.

Ilustrační foto
Dítě vypadlo z okna, letěl pro něj vrtulník

Minimálně dva z nich, Kýhos a Uvízl, jsou lidé Bernardovi blízcí, na hejtmanovu objednávku vypracovali pro kraj analýzu týkající se právě hospodaření krajských zdravotnických zařízení. Už tehdy se objevila kritika, že zakázku za statisíce korun zadal Bernard bez výběrového řízení lidem, k nimž měl v minulosti pracovně blízko.

V ní pojmenovali důvody, proč jsou nemocnice ztrátové a doporučili řešení. Po včerejšku už jako členové jejich statutárních orgánů začnou nemocnicím sami ordinovat léčebnou kúru, při níž se má ztráta výrazně snížit. Někteří z nových manažerů byli rovněž jmenováni přímo do statutárních orgánů krajských nemocnic.

Podle Bernarda i krajské radní pro zdravotnictví Mileny Stárkové (ČSSD) neznamenají změny omezování zdravotní péče, krajské nemocnice se mají naopak rozvíjet. „Chceme jejich větší spolupráci s plzeňskou fakultní nemocnicí, soukromými nemocnicemi i praktickým lékaři,“ poznamenala Stárková. Mohlo by to znamenat například různé druhy doléčování i spolupráci při jednotlivých výkonech a výrazné obroušení konkurenčních hran.

Bernard tvrdí, že nový tým je ´jedním z nejlepších zdravotnických týmů v této zemi´. Do roku 2019 má ztrátu snížit asi na polovinu té současné, tedy na cca 130 milionů korun.

Krajské nemocnice mají problémy s nedostatkem personálu i pacientů, kteří odcházejí do jiných nemocnic i s nevýhodnou úhradovou vyhláškou výkonů od zdravotních pojišťoven. Právě s tím mají pomoci manažeři. „Současné náklady jsou podle analýzy neefektivní a výkony poddimenzované,“ dodal hejtman.

Labutí mláďata v hnízdě u řeky Radbuzy nedaleko DEPO2015 v Plzni
FOTO: Na Radbuze se líhnou maličké labutě