Ve čtvrtečních odpoledních hodinách společně s dobrovolníky sbíral na náměstí Republiky potřebné podpisy. Minimální hranice pro podání kandidatury na post prezidenta je 50 tisíc podpisů českých občanů. Drahoš jich zatím nasbíral 40 tisíc. „Každým dnem přibývají další,“ ujišťuje. Jediným kandidátem, který v současné době disponuje potřebným počtem podpisů, je textař Michal Horáček. Právě on Drahošovi  nabídl pomoc se sběrem, vědec ho ale odmítl: „Moje strategie je jiná. Věřím, že podpisy seženu sám,“ říká.

Jeho cesta po kraji pokračuje, v pátek navštíví Tachov, v sobotu Chodské slavnosti v Domažlicích. 

Podle průzkumů patříte mezi kandidáty, jejichž zvolení je nejpravděpodobnější. Čemu přičítáte takový úspěch?

Já si myslím, že lidé chtějí změnu. Chtějí na Hradě někoho, kdo se chová slušně, vyjadřuje se slušně. Chtějí prezidenta, který je bude důstojně reprezentovat. Alespoň takto to slýchám.

Může mít na vaši popularitu mezi voliči vliv také to, že jste nestranický kandidát bez politické angažovanosti?

Určitě. Jako předseda Akademie věd jsem se sice s politiky stýkal, znám bývalé premiéry, ministry. Politiky jsem si i jako vědec užil dost, ale nikdy jsem nebyl v jakékoli politické straně a ani do žádné neplánuji vstoupit.

Pokud byste byl zvolen, jakým chcete být prezidentem?

Byl bych prezidentem, který se řídí ústavou. Také bych chtěl jednat v souladu s vládou, být s ní ve shodě. Celý život jsem pracoval s lidmi, naslouchal jsem názorům odborníků a mnohdy se jimi řídil. Touto cestou chci pokračovat i dále.

V minulosti jste se striktně ohradil vůči amnestiím, proč je odmítáte?

Amnestii považuji za velmi špatný instrument, nemá to logiku. Proč by měla být plošně propuštěna nějaká skupina lidí. Rozumné je pouze udělování milosti. Každý odsouzený má pak jiskřičku naděje. Institut  milosti je podle mě dobrý, ale měla by být udělena po zralé úvaze a zejména ze sociálních nebo zdravotních důvodů.

Koho byste naopak v případě vlastní prohry viděl na Hradě nejraději?

Myslím, že pokud by neprovedl něco naprosto špatného a nebo bychom se nesešli s názory na to, jaký má být prezident, tak bych nejspíše podpořil pana Horáčka.

Zrovna Michal Horáček vám nabídl pomoc se sběrem podpisů. Proč jste ho odmítl?

Pan Horáček mi poslal e-mail, ve kterém mi oznámil, že se rozhodl sbírat podpisy i pro mě. Ještě před tím to oznámil do médií. Moje odpověď na zprávu tedy byla taková, že bych čekal, že se nejdříve obrátí na mě, jestli o takovou pomoc vůbec stojím. A já o ni nestojím. Nejde o to, že mi pomoc nabídl pan Horáček. Moje strategie je prostě zorganizovaná jinak. Věřím, že ty podpisy nasbírám sám.

Víte, kolik podpisů zatím máte?

Vím. Průběžně stahujeme podpisové archy od dobrovolníků a z kamenných míst. Všechny podpisy také kontrolujeme, takže v současné době máme ověřených 40 tisíc podpisů a každým dnem přibývají další.

Kam se vydáte po návštěvě Plzně?

V pátek budu v Tachově, v sobotu se vydám na Chodské slavnosti do Domažlic.

Tereza Prášilová

Problémová lokalita kolem pavlačového domu v Jateční ulici.
Plzeňští kostlivci ve skříni: Jateční, Petrohrad i okolí autobusového nádraží