„Po dvaceti letech bylo nutné opravit stěny a vymalovat vestibul a celé schodiště, ale také restaurovat kazetový strop v mezipatře,“ jmenuje nejdůležitější úpravy, na kterých se nyní pracuje, ředitel ZČM František Frýda. Podle něj se nejedná o zásadní rekonstrukci, ale spíše potřebné opravy, které se více než dvě desetiletí neprováděly. A kazetový strop se navíc nerestauroval od svého vzniku v roce 1901. Rekonstrukce vyjde podle Františka Frýdy na přibližně 850 tisíc Kč.

Vzhledem k tomu, že muselo být na schodiště umístěno lešení, je budova po celou dobu oprav veřejnosti zcela nepřístupná. „Lidé by zde totiž mohli snadno přijít k úrazu,“ zdůvodňuje Frýda. Zavřeno je od začátku prázdnin. „Využíváme hezkého počasí, kdy lidé chodí spíše na koupaliště nebo po hradech a zámcích, než do muzea. O prázdninách navíc nechodí ani školy,“ vysvětluje ředitel muzea a doplňuje, že největší návštěvnost je v muzeu na podzim a na jaře.

Budova bude nepřístupná minimálně do konce července. Možná se však rekonstrukce protáhne až do konce srpna. „Uvidíme, jak rychle půjdou restaurátorské práce, protože u těch se nedá předem odhadnout jejich náročnost,“ vysvětluje ředitel a podotýká, že by rád muzeum otevřel nejpozději do poloviny srpna.

Ostatní budovy Západočeského muzea jsou během letních prázdnin otevřené.

V rámci festivalu Procházky uměním vystoupili na koncertě v Nečtinech na severním Plzeňsku violistka Jitka Hosprová, Pražské dechové trio a violista karikaturista malíř  a sociolog Václav Hradecký. Slovem provázel Ondřej Kepka.
Procházky uměním zavítaly do Nečtin