Těmi rváči jsou bývalý provozovatel Vlastimil Zlámalík, který napadl výběrové řízení na nového provozovatele trhů, a vedení třetího obvodu, jež tendr vypsalo. Tím třetím vzadu je firma Prostr servis, která v lednu výběrové řízení vyhrála, už má podepsanou smlouvu a připravuje trhy.

Teď Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) výběrové řízení zpochybnil, když vydal předběžné opatření, v němž obvodu zakazuje uzavřít smlouvu. Ale Prostr servis může být v tomto případě v klidu, smlouva o provozování trhů na dobu neurčitou byla podepsána dávno před vydáním tohoto dokumentu. „Vítěz tendru nyní připravuje josefské trhy, začít mají 21. března," potvrdil místostarosta třetího obvodu Radislav Neubauer (ČSSD), do jehož kompetence trhy spadají.

Vedení trojky teď čeká, co jim k předběžnému opatření řeknou jejich právníci. Místostarosta Neubauer upozorňuje, že jsou ve vyjádření 
ÚOHS nesrovnalosti. „Píše, že posuzoval koncesní řízení a zakazuje uzavření koncesní smlouvy. Námi vyhlášené řízení ale nebylo koncesní. Takže ani smlouva, kterou jsme uzavřeli, není koncesní," tvrdí Neubauer. Ten také připustil, že neví, co bude dál. Nyní musí počkat nejen na právní rozbor, ale i na konečnou zprávu od úřadu.

Úřad dostane další stížnost

Ovšem je možné, že náš ´třetí ´ ze známého rčení se už dlouho smát nebude. Vlastimil Zlámalík, který podnět k ÚOHS podal, je totiž připraven dál bojovat. „Je jasné, že radnice dostane pokutu, ale protože je už uzavřená smlouva, úřad nic dalšího asi neudělá," říká podnikatel se sídlem v Karlových Varech.

Z toho důvodu chce Zlámalík podat k ÚOHS další podnět. A protože platí, že co stížnost k antimonopolnímu úřadu, to povinná kauce, je podnikatel připraven do sporu investovat další peníze. „Jde asi o sto tisíc korun," říká trhovec, jemuž smlouva končí 17. března. Vzdát se nehodlá, věří, že v dalším řízení může úřad nařídit zrušení celého výběrového řízení a nařídit vypsání zcela nové soutěže. Zda tedy trhovci začnou své zboží nabízet v nových boudách už příští čtvrtek, záleží na ÚOHS a rychlosti, s jakou zareaguje na další Zlámalíkovu stížnost.

A co mu na kritizovaném výběrovém řízení vadilo? „Téměř nikdo o něm nevěděl a navíc bylo šité na míru," upozorňuje Zlámalík, kterého trojka kvůli formálnímu pochybení ze soutěže vyřadila. Vadí mu i to, že zvítězila firma, která vznikla jen dva měsíce před soutěží.