Ve Spojených státech amerických tradice, v Čechách spíš rarita. Řeč je o vyvěšování státní vlajky u domu nebo bytu. Plzeňan Aleš Brand se právě v zámoří inspiroval a na jeho zahradě skoro nepřetržitě vlaje jeden ze státních symbolů ČR.

„Dvě léta jsem strávil v Americe. Vlajky tam vidíte snad na každém kroku, jedná se opravdu o masivní záležitost. Ptal jsem se místních, jestli zrovna slaví nějaký svátek nebo významné výročí. Odpověděli mi, že jde o běžný zvyk, což mě zaujalo," řekl devětatřicetiletý muž.

Když na jaře začali společně s manželkou předělávat zahradu u malého domu na Lochotíně, nastala správná příležitost pro uskutečnění neotřelého nápadu. Brand si nejdříve pořídil stožár. Novinka neunikla ani jeho sousedům. „Jeden z nich si myslel, že stavím loď. Vysvětlil jsem mu, že nejde o stěžeň, ale o stožár," zdůraznil.

Rád by pořídil i americkou vlajku

Vlajku slavnostně vyvěsil čtvrtého května. Od té doby ji sundal pouze několikrát. „Naposledy v momentě, kdy jsem ji vyměnil za tibetskou," doplnil Brand. Svou prozatímní skromnou sbírku čítající několik kusů chce rozšířit o další ´exponáty´. „Rád bych si pořídil větší a kvalitnější českou vlajku a kvůli Slavnostem svobody rozhodně taky americkou," nastínil.

Vlajku uschová doma jedině ve chvíli, kdy s rodinou odjíždí na delší dobu pryč. „Je to podobné jako s prezidentskou standartou. Jestliže nejsme doma, každý to pozná," usmíval se při odpovědi.

Stejný rituál už dodržoval se svými rodiči na chatě. „Nejdříve jsme si vyrobili vlastní vlajku, pak jsme dospěli k tomu, že je potřeba mít nějakou reprezentativní. Při každém příjezdu jsme ji společně vyvěšovali," vzpomínal.

Zatímco 17. listopadu se státní symbol objeví třeba na budovách úřadů nebo dopravních prostředcích, u Brandových půjde o běžnou rutinu. „Doufám, že zvyk se v Čechách rozšíří," přeje si.